Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε χωρίς εκπλήξεις με 213 «Ναι» και 79 «Όχι», σε σύνολο 292 ψηφισάντων. Βοήθησε πάντως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ενόψει εθνικών εκλογών, να επουλώσουν κάποια από τα τραύματά τους, καθώς υπό την επίσημη κομματική ομπρέλα έσπευσαν να συνταχθούν:
Από το ΠΑΣΟΚ οι: Μιλένα Αποστολάκη, Χ. Κατσούρας, Θ. Παραστατίδης και Χ. Μαγκούφης και Χ. Τόγιας
Και από τη Ν.Δ. οι: Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γ. Βλάχος, Μ. Τζήμας, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Καρασμάνης, Γ. Βαγιωνάς και Κ. Παπασώζος.
Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Οδ. Βουδούρης και Σ. Κουβέλης, τέως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προτίμησαν την αποχή.
Οι βουλευτές πάντως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που υπερψήφισαν αργά χθες στη Βουλή τη νέα σύμβαση, απέφυγαν επίμονα τον «πειρασμό» να την υπερασπιστούν και δημόσια, λίγες ημέρες, προτού προκηρυχθεί και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Τα κόμματα εξουσίας που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, προτίμησαν να αναλύουν τα πλεονεκτήματα της σύμβασης στο περιστύλιο και το καφενείο του Κοινοβουλίου, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να τα επαναλάβουν και από το βήμα, μεταθέτοντας το αντίστοιχο βάρος στις πλάτες των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων.
«Στον κατάλογο ομιλητών είναι εγγεγραμμένοι από τον ΛΑ.Ο.Σ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανένας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε αιχμηρά ο Γ. Καρατζαφέρης, που πρόσθεσε: «Ποια είναι τελικά η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Μπορεί κανείς εκ των δύο αύριο να ασκήσει πολιτική πέραν του Μνημονίου;» Στο στρατόπεδο των «γαλάζιων», όπου περίσσεψε και πάλι η απροθυμία, μολονότι η σύμβαση φέρει ευανάγνωστα την υπογραφή του αρχηγού τους, επιστρατεύθηκε ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας για να στηρίξει τον εισηγητή και μοναδικό ομιλητή της Ν.Δ. Θ. Καράογλου.
Και στο ΠΑΣΟΚ, όπου περισσεύουν οι φωνές εναντίον της επιστροφής των διαγραμμένων, με την εξαίρεση της εισηγήτριας Σοφίας Γιαννακά και του Κ. Γείτονα, τη σύμβαση υπερασπίστηκε, μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος υποστήριξε στερεότυπα ότι δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η νέα δανειακή σύμβαση, πρόσθεσε, «δεν χρηματοδοτεί μόνο τα τοκοχρεολύσια, αλλά είναι αναγκαία επειδή εξακολουθούμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα, ενώ βοηθά να αναχρηματοδοτήσουμε 6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και να θωρακίσουμε το τραπεζικό σύστημα, διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά».
Η απάντηση
Απαντώντας στο χαρακτηρισμό της σύμβασης ως «αποικιοκρατικής», ισχυρίστηκε ότι δεν περιέχει δυσμενέστερους όρους από αντίστοιχες του παρελθόντος και κατέθεσε το σχέδιο της ιρλανδικής, στην οποία περιέχονται ανάλογοι όροι. Και όταν επισημάνθηκε ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα στους δανειστές να προσφύγουν σε αναγκαστική εκτέλεση σε περίπτωση μη πληρωμής, διερωτήθηκε λέγοντας: «είναι δυνατόν μια χώρα να μην πληρώνει τα δανεικά χωρίς κυρώσεις;
Αυτή η νοοτροπία έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο υπέρογκο χρέος, την ύφεση και την ανυποληψία». Την ανάλυση του ΚΚΕ για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος ανέπτυξε ο βουλευτής Θ. Παφίλης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «θρίαμβο των πιστωτών» και κατήγγειλε την τροποποίηση της ύστατης ώρας με την οποία η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή πρόσθετης αμοιβής στους αντιπροσώπους ολοκλήρωσης συναλλαγής, «για τη συμβολή τους» στο PSI και άλλα 3,4 εκατ. ευρώ στο IIF ως έξοδα νομικής υποστήριξης.
Σχολιάστε: