Clock & Translate

13 Νοεμβρίου 2012

«Δε θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο»


 «Δε θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο»Οι «βολές» κατά της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελας Μέρκελ και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των κρατών που έχουν αντίστοιχο με το ελληνικό πρόβλημα ήταν μεταξύ των κύριων σημείων της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε τέσσερις μονάδες χαμηλότερα δημόσια έσοδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ακριβώς γιατί οι πλούσιοι δεν πλήρωναν φόρους. Και την περίοδο της κρίσης πάλι μονομερώς τα φτωχά στρώματα πληρώνουν. Οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, στην Ελβετία και οι λίστες με τους καταθέτες στην Ελβετία, όπως η λίστα Λαγκάρντ κρύβεται στα συρτάρια των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών. Άρα λοιπόν πρέπει και στην Ελλάδα να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον, σε σχέση με το χρέος, πρέπει να οδηγηθούμε τάχιστα σε μια ευρωπαϊκή συνολική λύση. Το χρέος δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Γι αυτό εμείς ζητάμε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μια λύση σαν αυτή που προτείνουμε εμείς θα είναι επωφελής τόσο για αυτούς που χρωστούν όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Μέρκελ αποσταθεροποιεί όλη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση διότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας πως η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνο συνάρτηση του εργασιακού κόστους.
«Δεν θα συμφωνήσω με την ιδέα ότι αν μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε επίπεδα Ινδίας ή Πακιστάν ή Μπαγκλαντές, τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Διότι αν ήταν έτσι, αυτές οι χώρες που σας προανέφερα θα είχαν την πιο ανταγωνιστική οικονομία» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτής της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα.
Φανταστείτε τις γεωπολιτικές συνέπειες, όχι μόνο τις οικονομικές, από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα οδηγούσε σε ένα ντόμινο και στη διάλυση στην πραγματικότητα, δηλαδή, στην αρχή του τέλους της ευρωζώνης» είπε ο Τσίπρας.
«Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του. Αντιθέτως έχει φέρει την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Πριν από δυόμισι χρόνια είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ, σήμερα, με το μνημόνιο, το χρέος έχει αυξηθεί στο 170%, με προοπτική σε ένα-δυο χρόνια από τώρα να έχει φτάσει στο 190%.
Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη», κατέληξε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets