Clock & Translate

16 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησε διάλογος «υψηλού επιπέδου» Κομισιόν με Σκόπια...


Ξεκίνησε διάλογος «υψηλού επιπέδου» Κομισιόν με Σκόπια  Σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ακόμη και χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας, η Κομισιόν ξεκίνησε χθες τον «ενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου» με τα Σκόπια, που τυπικά πάντως δεν αντικαθιστά τη θεσμική διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει παγωμένη λόγω και της διαφοράς της ονομασίας, αλλά και της υστέρησης της ΠΓΔΜ σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εσωτερική κατάσταση και τις διεθνοτικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνώρισε στην ΠΓΔΜ το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2005.
Την έναρξη του διαλόγου «υψηλού επιπέδου» κήρυξαν χθες από τα Σκόπια ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Φούλε, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για υποκατάστατο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά ο διάλογος αυτός θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και θα αποτελέσει «γέφυρα» για τις ενταξιακές συνομιλίες.
Ο κ. Γκρούεφσκι, αν και απρόθυμα, αποδέχτηκε την πρόταση της Κομισιόν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε να δει τη χώρα του να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την ΕΕ.
Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει ακόμη έναν λόγο να βλέπει καχύποπτα την πρωτοβουλία της Κομισιόν, καθώς οι πέντε θεματικές ενότητες του διαλόγου αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, τομείς στους οποίους οι επιδόσεις της κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Ελληνική διπλωματική πηγή δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται σε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η βελτίωση της κατάστασης στους συγκεκριμένους πέντε τομείς, υπό τον συνεχή μάλιστα έλεγχο της ΕΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Σχολιάστε:

Blogger Widgets