Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα - 6 στους 10 Αχαιούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις...
Tα ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών ειδικά για την Αχαΐα. Η έρευνα αφορά την οικονομική κρίση, την πολιτική συγκυρία και την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.
Ιεράρχηση των προβλημάτων
Ως σημαντικότερο πρόβλημα, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται η ΑΝΕΡΓΙΑ (διαφάνεια 4).
Ακολουθεί, ως δεύτερο σημαντικότερο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και τις θέσεις 3-5 στη σημαντικότητα τις καταλαμβάνουν οι ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, η ΠΑΙΔΕΙΑ και οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Στις θέσεις 6-8 εμφανίζονται το η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης
Αναφορικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση οι 4 στους 5 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 6), ενώ μόνο το 3% των ερωτηθέντων δηλώνει καλυτέρευση της οικονομικής του κατάστασης.
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η εργασιακή τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 7) ενώ μόλις το 7.1% δηλώνει ότι αυτή έχει καλυτερεύσει.
Επίσης, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα ενώ μόνο 1 στους 11 τις αντιμετωπίζει εύκολα ή πολύ εύκολα (διαφάνεια 8).
Περίπου 3 στους 4 πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση (διαφάνεια 9) ενώ περίπου οι 9 στους 10 (89%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση (διαφάνεια 10).
Επιπλέον, οι 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (διαφάνεια 11).
Η κρίση στην Κύπρο
Στο ερώτημα αναφορικά με το πως κρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της κρίσης της κυπριακής οικονομίας 5 στους 10 ερωτηθέντες τη χαρακτηρίζουν ουδέτερη (διαφάνεια 13). Ο 1 στους 3 ερωτηθέντες θεωρεί αρνητική τη στάση της κυβέρνησης και μόνο 1 στους 10 την χαρακτηρίζει ως θετική.
Τοποθέτηση σε πολιτικά ζητήματα
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, εμφανίζεται μια ισορροπία με ελαφριά αρνητική τάση (διαφάνεια 15). Συγκεκριμένα το 41% των ερωτηθέντων συμφωνούν για παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες που απαιτούνται ενώ το 44% διαφωνεί με αυτήν την θέση.
Σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (διαφάνεια 16), υπέρ της παραμονής τάσσεται το 52% περίπου των ερωτηθέντων και κατά το 34% περίπου.
Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού (διαφάνεια 17) οι 8 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανέβουν στα προ μνημονίου επίπεδά τους.
Αναφορικά με τα ερωτήματα για αντιστάθμιση των επιπτώσεων των μειώσεων των εισοδημάτων οι ερωτηθέντες έκριναν ότι:
• Το 83% επιθυμούν παροχές στο χώρο της υγείας (διαφάνεια 18),
• Το 85% επιθυμούν παροχές στο χώρο της δημόσιας παιδείας (διαφάνεια 19),
• Το 75% επιθυμούν παροχές με τη μορφή επιδομάτων στα χαμηλότερα εισοδήματα (διαφάνεια 20).
Οι 6 στους 11 ερωτηθέντες επιθυμούν να επανέλθει το καθεστώς ωρίμανσης των μισθών (διαφάνεια 21), γνωστό ως χρονοεπίδομα.
Το 45% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθούν (διαφάνεια 22) έναντι του 24% που διαφωνεί με αυτήν την θέση. Ουδέτερη στάση έχει το 29% των ερωτηθέντων.
Εκλογές
Στην ερώτηση χαρακτηρισμού του πολιτικών τους θέσεων οι ερωτηθέντες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο (διαφάνεια 24). Το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανήκει στον αριστερό χώρο ενώ το 33% στον δεξιό χώρο.
Στην πρόθεση ψήφου (διαφάνεια 25) ο 1 στους 3 ψηφοφόρους της Αχαΐας δηλώνει αναποφάσιστος. Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% διαφορά από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Από την μελέτη του προφίλ των αναποφάσιστων ανάλογα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και με κατάλληλη αναγωγή προκύπτει η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (διαφάνεια 26). Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΫΡΙΖΑ (υποχωρώντας 1% από το ποσοστό που είχε στις τελευταίες εκλογές), ακολουθεί η ΝΔ (με υποχώρηση 7% στα ποσοστά της) και τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ (με άνοδο 9%). Σημαντικότατη εμφανίζεται η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ κατά 7.5%. Η ΔΗΜΑΡ υποχωρεί 2.4% ενώ ΚΚΕ και ΑΝΕΛ εμφανίζουν άνοδο των ποσοστών τους.
Η ταυτότητα της έρευνας
patrastimes.gr
Σχολιάστε: