Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος, καθώς τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά και την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προσδίδουν στην υπόθεση διαστάσεις θρίλερ.
Τράπεζες και χρηματιστήριο είναι κλειστά, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στις 6 το απόγευμα, αλλά και στην επικοινωνία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι πώς το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν μπορεί να περάσει από την Κυπριακή Βουλή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας Σωκράτης Χάσικος υποστήριξε πώς έως τώρα η πρόταση δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή, αφού δεν φαίνεται το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία. Μόνο 20 βουλευτές είναι αυτοί που θα μπορούσαν να πουν «ναι», ενώ απαιτείται η θετική ψήφος 29 βουλευτών.
Καθοριστικής σημασίας πάντως για τις εξελίξεις θα είναι η επικοινωνία μεταξύ Αναστασιάδη και Πούτιν. Η ρωσική πλευρά είναι έντονα δυσαρεστημένη από την απόφαση του Eurogroup, αλλά και τους πολιτικούς χειρισμούς της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς τα Ρωσικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της Κύπρου φέρονται να φθάνουν τα 30 δις ευρώ. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες αν ψηφιστεί το σχέδιο που επιβάλει η Γερμανία.
Αν μάλιστα υιοθετηθεί το σχέδιο που θέλει απαλλαγή των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και μεγάλο «κούρεμα» που θα φθάνει το 15,6% για τις μεγάλες καταθέσεις τότε είναι βέβαιο πώς η Μόσχα θα «επανακαθορίσει» τις σχέσεις της με τη Λευκωσία, όπως είπε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. Θα προκαλέσει μεγάλη φυγή καταθέσεων από την Κύπρο και ίσως και την κατάρρευση της οικονομίας.
Η εγκληματική απόφαση για την Κύπρο δια χειρός Βερολίνου προκαλεί και «τσουνάμι» αντιδράσεων καθώς ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου για όλες τις καταθέσεις στις χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, με τους καταθέτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και να πιθανότατα να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
Μετά το IFF και το περιοδικό Forbes χαρακτηρίζει καταστροφική την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το οποίο σε άρθρο του που αναδημοσίευσε το «Έθνος» επισημαίνει ότι το μόνο που κατάφερε το γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν να καταστρέψει την εγγύηση των καταθέσεων η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής σταθερότητας, ενώ χαρακτηρίζει το «κούρεμα» στις καταθέσεις «ίσως την πιο ανεύθυνη απόφαση στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, στον αναπτυγμένο κόσμο, από την δεκαετία του 1930».
Μάλιστα στη συνέχεια, το περιοδικό συγκρίνει την απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας τον ηγετικό ρόλο σε αυτό με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2009 και την βεβιασμένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: ««Τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009 είχε μια δικαιολογία. Πανικοβλημένος από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το- υπό γερμανική ηγεσία- γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που σχεδίασαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο συμφωνήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο».
Τέλος, το περιοδικό αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιφέρει κρίση ρευστότητας, καθώς όπως υποστηρίζει το Forbes «ενθαρρύνει τις μαζικές αναλήψεις όχι μόνο σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία
Σχολιάστε: