Δικαστική «μάχη» δίνει σήμερα το Δημόσιο απέναντι σε καταναλωτικές οργανώσεις στον Αρειο Πάγο προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει «μπλοκάρει» την ενσωμάτωση και την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με «σκληρή» ανακοίνωση επικρίνει δριμύτατα τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα για τις υποδείξεις του προς τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι», παρά τη δικαστική απόφαση, ενώ επισημαίνει ότι για τέτοια παρότρυνση μη συμμόρφωσης σε δικαστική κρίση μπορούν να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες… Στη σημερινή διαδικασία ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου του ΑΠ, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου θα ζητήσουν να «παγώσει» η απόφαση του Πρωτοδικείου με άμεση δικαστική εντολή, καθώς κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Κατά το Δημόσιο, οι κρίσεις του Πρωτοδικείου ότι το «χαράτσι» είναι αντισυνταγματικό και η διαταγή προς τη ΔΕΗ να μην το ενσωματώνει στους λογαριασμούς και να μην το εισπράττει οδηγούν σε απόλυτη αδυναμία βεβαίωσης και είσπραξης των υπόλοιπων δόσεων, με συνέπεια την απώλεια δημόσιων εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ. Λόγοι δημοσίου συμφέροντος -υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών- επιβάλλουν την ανατροπή της απόφασης του Πρωτοδικείου, διαφορετικά θα εμφανιστεί στη δύσκολη αυτή περίοδο ελλειμματικός προϋπολογισμός, ενώ δεν μπορεί να βρεθεί αντίστοιχο ποσό με άλλα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Κατά του ΕΕΤΗΔΕ
Οι νομικοί εκπρόσωποι των φορέων που στράφηκαν κατά του ΕΕΤΗΔΕ Ιω. Μυταλούλης και Γ. Κόκκας υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητά του και την αδυναμία είσπραξής του από τη ΔΕΗ, με την απειλή χρηματικής ποινής (300 ευρώ ημερησίως ανά καταναλωτή) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας, αλλά και με αγωγές για αποζημίωση.
Το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή του «θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά τον νόμο και το Σύνταγμα, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη ευνομούμενη πολιτεία».
Η Ενωση προσθέτει ότι «μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Σχολιάστε: