Clock & Translate

22 Νοεμβρίου 2011

Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος

 
Εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Διαδηλωτές πετάνε πέτρες σε αστυνομικούς
Την παραίτησή της υπέβαλε η μεταβατική κυβέρνηση, που όμως δεν έγινε δεκτή από τον στρατό. 33 νεκροί και 1.750 τραυματίες από τις τριήμερες ταραχές

Εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Διαδηλωτές πετάνε πέτρες σε αστυνομικούς.

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται από χθες το βράδυ το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου μετά την υποβολή παραίτησης που κατέθεσε η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εσάμ Σαράφ, που προκάλεσαν οι σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και 3 ημέρες ανάμεσα στην αστυνομία και δυνάμεις του στρατού (στρατονομία) από τη μια και χιλιάδες διαδηλωτές από την άλλη, από τις οποίες τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.750 έχουν τραυματιστεί.

Η κατάσταση στην πλατεία Ταχρίρ παρέμεινε και χθες εκτός ελέγχου, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται ασταμάτητα με τις δυνάμεις της αστυνομίας ζητώντας μεταξύ άλλων το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Παράλληλα έντονες συγκρούσεις, όπως και κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και στο Ασουάν! Μάλιστα οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ακόμα και μετά την ανακοίνωση για την υποβολή της παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία όμως το Στρατιωτικό Συμβούλιο δεν έκανε δεκτή μέχρι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την εποπτεία του να καταλήξουν κάπου.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή μετά από κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όμως σιγά σιγά και με τη συμμετοχή του κινήματος της 6ης Απριλίου ξέφυγαν από τον έλεγχο των διοργανωτών και πλέον το μείγμα των διαδηλωτών είναι πάνω κάτω το ίδιο που έριξε το καθεστώς Μουμπάρακ.

Η έκρηξη
Τον ρόλο του πυροκροτητή για τη νέα αυτή έκρηξη κοινωνικής οργής έπαιξε ένα νομοσχέδιο που εξαιρούσε τον στρατό από πολιτική επίβλεψη για δεκαετίες και του παραχωρούσε το δικαίωμα βέτο για το νέο Σύνταγμα που θα συντάξει η κυβέρνηση η οποία θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.

Βέβαια αυτό ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα, αφού όλους τους προηγούμενους μήνες τουλάχιστον 12.000 πολίτες και αρκετοί πολιτικοί ακτιβιστές είχαν δικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία, ενώ άλλοι, όπως ο Μίνα Ντάνιελ (ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μειονοτήτων) και ο Εσάμ Ατα δολοφονήθηκαν, ο ένας από αγνώστους και ο άλλος από τα βασανιστήρια της αστυνομίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Σχολιάστε:

Blogger Widgets