Δεν μετρά ούτε είκοσι μέρες από τότε που ανέλαβε και επισήμως το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη κατάφερε να αποκτήσει προσωνύμιο.
«Μεταλλαγμένο υπουργό» αποκαλούν οι επικριτές του τον Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανοίξει όχι ηθελημένα εναν άτυπο πόλεμο με τον αγροτικό και οικολογικά ευαίσθητο κόσμο. Το ζώπυρο του «πολέμου» υπήρξε το γεγονός ότι ο κ. Τσαυτάρης είναι διαχρονικός λάτρης και υποστηρικτής των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τοποθετήθηκε κατά διαβολική σύμπτωση στο πρώην υπουργείο Γεωργίας.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα του ονόματός του για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θεώρησαν ότι «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Στην πραγματικότητα, ο νέος υπουργός πριν από 14 χρόνια εκπροσωπόντας την Ελλάδα στην ειδική επιτροπή της Ε.Ε. είχε ψηφίσει υπέρ της μεταλλαγμένης καλλιέργειας της Monsanto και ήρθε σε σύγκρουση με τις οδηγίες που είχε λάβει από την τότε κυβέρνηση.
Ωστόσο, η επιστημονική άποψη του κ. Τσαυτάρη ως καθηγητή της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ ειδικού στην βιοτεχνολογία έχει αναμφισβήτητα άλλη βαρύτητα από εκείνη που φαντάζεται το ευρύ κοινό καθώς μπορεί να δηλώνει υπέρμαχος των μεταλλαγμένων αλλά μόνον υπό όρους και κάτω από συγκεκριμένες ευρωπαικές συνθήκες.
Τον Μάρτιο του 1998 έγινε γνωστό ότι με ελληνικό «ναι» δια στόματος του τότε εκπροσώπου μας στην ειδική επιτροπή της Ε.Ε. κ. Τσαυτάρη, επισφραγίστηκε η εισαγωγή και καλλιέργεια του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto. Η ελληνική συνενοχή στο «έγκλημα της Monsanto», όπως ονομάστηκε καθώς η εταιρεία ενεπλάκη σε διατροφικά σκάνδαλα, δεν αντιπροσώπευε την απόφαση της εθνικής διυπουργικής επιτροπής που είχε συνεδριάσει για το θέμα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμοί που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και των τροφίμων είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην «ομάδα του κ. Τσαυτάρη» κάνοντας λόγο για επικίνδυνη δίοδο που άνοιξε στην ανεξέλγκτη παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων.
Ο νέος υπουργός, εξήρε πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του τον διαχρονικό και καθοριστικό ρόλο της γεωργίας στο πέρασμα των δεκαετιών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η γεωργία πήρε στις πλάτες της την ανάπτυξη της βιομηχανίας και υποστήριξε κι άλλες πολιτικές του τόπου». Ούτε λόγος φυσικά για τα μεταλλαγμένα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια σημασία δεν έχουν οι επιστημονικές απόψεις του κ. Τσαυτάρη περί γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αλλά αν ο υπουργός προτίθεται να αψηφήσει την κυβερνητική γραμμή για να τις υποστηρίξει και πάλι…
Α.Γ.
newpost, μονταζ Γρέκι
filologos10.wordpress.com
Σχολιάστε: