του Γιώργου Παλαιτσάκη*
Μειώσεις-σοκ, που ξεκινούν από 7% και φθάνουν μέχρι και 52,5%, αναμένεται να υποστούν οι αποδοχές των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου μισθολογίου, τις οποίες καταθέτουν σήμερα στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταστρέφει οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων οδηγώντας τις στην υπερχρέωση και την εξαθλίωση. Εφαρμόζει ένα απίστευτα ληστρικό σύστημα επανακαθορισμού των αποδοχών που δεν σέβεται καν την προσωπικότητα των εργαζομένων καθώς τους ισοπεδώνει μισθολογικά σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα, που θυμίζουν μισθούς δεκαετίας του '90!
Όπως προκύπτει από ενδεικτικούς πίνακες, οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου αναμένεται να προκαλέσουν μειώσεις αποδοχών ακόμη και στους χαμηλόμισθους εργαζομένους σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και άλλες υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, ενώ οι περιπτώσεις στις οποίες θα σημειωθούν αυξήσεις αποδοχών θα είναι ελάχιστες!
Οι αποκαλυπτικοί πίνακες αποδεικνύουν ότι ήταν εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου σύμφωνα με τους οποίους μετά την εφαρμογή του μισθολογίου θα υπάρξουν:
* Μεγάλες μειώσεις μόνο για το 14,5% των υπαλλήλων, δηλαδή συνολικά για 65.000 εργαζόμενους.
* Μικρές αυξήσεις έως και 7% για το 7,5% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή για περίπου 34.000 εργαζόμενους.
* Μηδενικές μεταβολές αποδοχών για το 78% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή για τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στην κεντρική δημόσια διοίκηση!
Η ληστρική μεθόδευση που αποφάσισαν να εφαρμόσουν με το νέο μισθολόγιο οι συναρμόδιοι υπουργοί προβλέπει την κατάργηση των 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν – με βάση το ισχύον σήμερα μισθολόγιο – οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Η κατάργηση των επιδομάτων αναμένεται να αποστερήσει ποσά αποδοχών που κυμαίνονται από 170 έως και 2.163 ευρώ το μήνα από τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Τα μόνα ... «αντισταθμίσματα» που δίδουν στους εργαζόμενους οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρέππας είναι οι αυξήσεις των βασικών μισθών κατά 69 έως 430 ευρώ το μήνα και η καταβολή επιδομάτων παραγωγικότητας κλιμακούμενων σε ποσοστά από 10% έως και 25% επί νέων βασικών μισθών, η οποία ωστόσο εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον οι υπάλληλοι επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους αποδοτικότητας που θα τους θέτουν οι υπηρεσίες τους!
Αποτέλεσμα των παραπάνω ρυθμίσεων θα είναι να μειωθούν οι αποδοχές των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων κατά ποσοστά κυμαινόμενα από 7% έως και 52,5%, όπως προκύπτει και από τους σχετικούς ενδεικτικούς πίνακες που δημοσιεύουμε.
Αναλυτικά, οι ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπουν τα εξής:
1) Την κατάργηση περίπου 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Διατηρούνται μόλις 4 επιδόματα, το «οικογενειακό», το «παραμεθορίων περιοχών», το «επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας» και το «θέσης ευθύνης», το οποίο θα καταβάλλεται μόνο στους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και άλλων οργανικών μονάδων. Επιπλέον διατηρούνται τα «υπολείμματα» των επιδομάτων εορτών και αδείας τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 1.000 το χρόνο (250 ευρώ το επίδομα Πάσχα, 250 ευρώ το επίδομα θερινής αδείας και 500 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων). Τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες θα υποστούν οι απασχολούμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Γενικό Λογιστήριο και στο Γενικό Χημείο του Κράτους, οι υπάλληλοι του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν τα υψηλότερα ειδικά επιδόματα, τα οποία φθάνουν στα επίπεδα των 1.780 ή ακόμη και των 2.163 ευρώ το μήνα! Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα υποστούν απώλειες έως και 1.783 ευρώ το μήνα. Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες θα υποστούν επίσης οι υπάλληλοι των υπουργείων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι επίσης λαμβάνουν σχετικά υψηλά ποσά επιδομάτων.
2) Οι βασικοί μισθοί των υπαλλήλων θα αυξηθούν μεν (ο κατώτατος βασικός για νεοδιοριζόμενο υπάλληλο κατηγορίας ΥΕ θα ανέβει από τα 711 στα 780 ευρώ το μήνα), αλλά τα όποια οφέλη προκύψουν θα υπεραντισταθμιστούν από τις σημαντικές απώλειες που θα προκύψουν με την κατάργηση όλων των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων. Επιπλέον, η ωρίμανση των βασικών μισθών δεν θα γίνεται πλέον ανά διετία και δεν θα εξαρτάται μόνο από τα έτη υπηρεσίας που συμπληρώνουν οι υπάλληλοι. Οι βασικοί μισθοί θα κλιμακώνονται και με βάση τους βαθμούς που θα κατέχουν οι υπάλληλοι στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Η ωρίμανση του βασικού μισθού, δηλαδή η άνοδός του σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ποσό, θα γίνεται πιθανότατα ανά τριετία και σε συνάρτηση καί με τη βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
3) Μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμαίνονται από 780 έως 2.096 ευρώ το μήνα, ενώ μετά την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης και του πριμ παραγωγικότητας ο ανώτατος μισθός θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.700 ευρώ. Με βάση το ισχύον σήμερα μισθολόγιο οι κατώτατες αποδοχές στο Δημόσιο ανέρχονται σε 882,50 ευρώ το μήνα ενώ οι ανώτατες φθάνουν μέχρι τα 3.879 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζονται οι αποδοχές Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου θα περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις με τις οποίες θα τροποποιούνται οι κανόνες υπολογισμού των συνολικών ποσών των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα ποσά που θα προκύπτουν σε συνάρτηση με τις νέες συντάξιμες αποδοχές του μισθολογίου να είναι ίδια με τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα.
Από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου οι 450.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας αναμένεται να έχουν χάσει από 28% έως και 65% των αποδοχών που είχαν το 2009! Στις μειώσεις αποδοχών συνολικού ποσοστού 23% τις οποίες προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες περικοπές επιδομάτων, που επέβαλε μέχρι σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα προστεθούν οι νέες μειώσεις-σοκ από 7% έως και 52,5% οι οποίες θα επέλθουν με τις καταργήσεις όλων των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.
Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 οι περίπου 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα έχουν χάσει από 4 έως και 8 μηνιαίους μισθούς (!) με τις συνεχείς μειώσεις αποδοχών που προκαλούν τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία λαμβάνουν η κυβέρνηση και η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα:
- Τον Μάρτιο του 2010 ήλθε το πρώτο «χτύπημα» στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο με την περικοπή κατά 12% όλων των επιδομάτων και τη μείωση κατά 30% του 13ου και 14ου μισθού.
- Τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή του επαχθούς Μνημονίου και της καταστροφικής δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβλήθηκαν νέες περικοπές 8% στα επιδόματα, ενώ ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ και υπέστησαν σημαντικές μειώσεις για τους υπαλλήλους με αποδοχές κάτω των 3.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα Πάσχα και θερινής αδείας περιορίστηκαν σε 250 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα και το Δώρο Χριστουγέννων μειώθηκε στα 500 ευρώ.
- Τον Ιούλιο του 2011, σε εφαρμογή του τότε ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, επεβλήθησαν περικοπές 10%-50% στο κίνητρο απόδοσης και τα λοιπά «επιδόματα παραγωγικότητας» των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επιπλέον, επεβλήθη «πάγωμα» σε όλες τις μισθολογικές ωριμάνσεις, με συνέπεια οι βασικοί μισθοί να παραμείνουν από τότε στάσιμοι.
-Από το Νοέμβριο του 2011 θα τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου, οι οποίες, όπως προαναφέραμε, θα μειώσουν τις συνολικές αποδοχές των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων κατά 7% έως 52,5%!
Αναλυτικοί πίνακες με τις αποδοχές
Σχολιάστε: