Clock & Translate

30 Μαΐου 2012

Α.Τσίπρας: Αλλαγή γεωστρατηγικού δόγματος προς Ρωσία - "Δεν ανήκουμε στη Δύση"!


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρας φαίνεται ότι αποφασισμένος μέσα στις ημέρες που διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία να αλλάξει όλες τις πολιτικές (και θρησκευτικές!) "συνιστώσες" που χαρακτήριζαν το κόμμα του: Μετά την εντυπωσιακή στροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πολιτική ασφάλειας της χώρας τώρα προχώρησε και σε ... γεωστρατηγική στροφή!


Έτσι μόλις έξι μήνες μετά τους μύδρους του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ... Ρωσίας για την αντίδρασή της στην προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, ο Α.Τσίπρας εμφανίστηκε τόσο ρωσόφιλος, όσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ή ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή Ν.Μιχαλολιάκος και σίγουρα περισσότερο ρωσόφιλος από την διστακτική και κατ'ανάγκην (λόγω φιλορωσικού ακροατηρίου) ρωσική "εσάνς" του ταξιδιού του Α.Σαμαρά στη Μόσχα!

Φτάνοντας να μιλήσει ακόμα και για την Ορθοδοξία και την "κοινό Ορθόδοξη πολιτισμό"! Ναι, καλά διαβάσατε, ο Α.Τσίπρας μιλά για Ορθοδοξία και για "ορθόδοξο πολιτισμό"!

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti διακήρυξε ότι "Η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση"!


Αυτό και αν είναι "στροφή" (βέβαια, να σημειώσουμε, έτσι για την ιστορία, ότι έχει αρχίσει να ομοιάζει εντυπωσικά με τις διακηρύξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Π.Καμμένου η ρητορική του Α.Τσίπρα. Τόσο πολύ που μάλλον μια κυβερνητική συνεργαία, δείχνει, σχεδόν, φυσιολογική)

Ας δούμε λοιπόν πως διατύπωσε την πρόθεση αναθεώρησης της γεωστρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας. «Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί (εδώ αναγνωρίζει εμμέσως ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή είχε αναπτύξει τις ελληνορωσικές σχέσεις, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή "παρά το ότι ο Καραμανλής είανι πολιτικός μας αντίπαλος").

Και συνεχίζει ο Α.Τσίπρας: "Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού.

Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας».


«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση». Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας.
 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η Ελλάδα να συσφίξει σχέσεις με άλλες χώρες, που μπορεί και να μην ανήκουν στους παραδοσιακούς οικονομικούς της εταίρους; Μήπως αξίζει να συσφιχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία;

ΤΣΙΠΡΑΣ: "Αναμφίβολα η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητά μας (σ.σ.: που και να μην τους έβριζαν πριν από έξι μήνες για επέμβαση στα εσωτερικά μας!). Οι σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες. Έχουμε κοινό ορθόδοξο (!) πολιτισμό, συμπολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού κα του φασισμού, γράψαμε κοινές σελίδες του αγώνα στη σύγχρονη εποχή. Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί.

Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας πρωταγωνιστεί στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση». Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική".

Από: ΕΔΩ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets