Clock & Translate

21 Φεβρουαρίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα κέρδισε τη διάσωση με σκληρά ανταλλάγματα...


Όπως είναι φυσικό, όλα τα  ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην κρίσιμη συμφωνία της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Τα περισσότερα συμφωνούν ότι πρόκειται για «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας που βοηθά τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, τονίζουν, ωστόσο, ότι ως αντάλλαγμα οι υπουργοί της Ευρωζώνης ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας. 

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν την ύψους 130 δισ. ευρώ διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC και συνεχίζει: «Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία κρίσιμη δεύτερη διάσωση για την χρεωμένη Ελλάδα»
«Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές, αλλά μοιάζει δύσκολο να αναβιώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στις μαραθώνιες συνομιλίες, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία «σημαίνει βαθύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από αυτές που η Ελλάδα είχε υπολογίσει».

«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, παρακολουθώντας «ζωντανά» την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Ελλάδας» αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών.

«Οι ιδιώτες πιστωτές δέχονται μεγαλύτερες απώλειες» αναφέρουν οι Financial Times.
«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.

Στη Γερμανία το Spiegel γράφει: «Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα – και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί».

«Καλά νέα για την Ελλάδα» γράφει η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ ‘αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» προσθέτει.

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική  La Repubblica.
Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφέρεται και ο γαλλικός Monde.

Η Ελλάδα παραχωρεί δημοσιονομική κυριαρχία για το νέο πακέτο σωτηρίας, γράφει η ισπανική El Pais, αναφερόμενη αναλυτικά στις δεσμεύσεις και τους σκληρούς όρους που ανέλαβε η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση.

«Η Αθήνα είχε εκπληρώσει το πολιτικό μέρος (της συμφωνίας), με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των πιστωτών της: η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο σχέδιο λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και νέας πολιτικής αναταραχής» γράφει η εφημερίδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times γράφουν: «Η Ευρώπη συμφωνεί σε νέα διάσωση για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο νωρίς την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους».

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει η Washington Post. 

«Μετά από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο τεράστιο πακέτο διάσωσης -172 δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets