Clock & Translate

03 Νοεμβρίου 2011

Γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης


http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/1057303E1CF78CD750D4E795E23E7A7C.jpgΓια γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο ξένος Τύπος μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη δήλωση των δύο ξένων ηγετών ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Αθήνας στην Ευρωζώνη και πως μέχρι τότε παγώνει η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ότι η διάσωση της Ελλάδας, γράφει ο Guardian, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα μετά τις «σκληρές και δύσκολες συνομιλίες» που, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» γράφουν οι New York Times στο κύριο άρθρο τους και σημειώνουν ότι κατανοούν τους λόγους που οδήγησαν τον Γ.Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. Όσο παρακινδυνευμένο κι αν είναι το εγχείρημα, επισημαίνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται την εντολή των πολιτών για να προχωρήσει στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στα επαχθή μέτρα λιτότητας που είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο προς την αγωνία που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και λιγότερο προς την αγωνία των ευκατάστατων Ευρωπαίων τραπεζιτών, σημειώνει η εφημερίδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει: «Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι, που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες για το ξήλωμα του πακέτου βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τελικά να τη διορθώσουν.

Ο τίτλος στο άρθρο της Liberation είναι «Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική επιτροπή των Καννών». Η εφημερίδα τονίζει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ειδάλλως το τίμημα θα είναι βαρύ.

«Ελλάδα: Δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη» γράφει ο Monde, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την εκταμίευση των 8 δις. μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών.

Η Ευρώπη θέτει τους όρους για τη διάσωση της Ελλάδας, είναι το τίτλος της Figaro, που κρίνει πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι συνομιλίες στις Κάννες είναι το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τοποθετώντας χρονικά το δημοψήφισμα στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το BBC υπάρχει ο φόβος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών, κάτι που κατά πολλούς βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. «Οι ανησυχίες για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έχουν αυξηθεί» δηλώνει στο δίκτυο ο Ντόναλντ Χάνα τού Fortress Investment Group.

Το θέμα της Ελλάδας απασχολεί και το CNN, το οποίο σε ένα από τα άρθρα που αφορούν τη χώρα μας διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, και πως η πρώτη δοκιμασία είναι την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets