Η παρέλαση του «Οχι» δεν τελείωσε. Είναι ισχυρή η πεποίθηση πως, με κάθε ευκαιρία εορτασμού και τιμής στη λαϊκή αντίσταση και εξέγερση θα αναζωπυρώνεται η φωτιά αγανάκτησης που σαρώνει τη χώρα.
Μετά την 28η Οκτωβρίου, επόμενη κορυφαία επετειακή ημερομηνία είναι η 17η Νοεμβρίου. Και το Πολυτεχνείο άρχισε να καλεί την κυβέρνηση. «Εδώ Πολυτεχνείο, αλλά χωρίς άσυλο» θα μπορούσε να πει, αλλά το λέει αλλιώς. Η Σύγκλητος του ιστορικού ιδρύματος, με απόφασή της δηλώνει ότι δεν έχει πια καμία ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα για την επίτευξη της ομαλής διεξαγωγής και αρνείται να αναλάβει την «οποιαδήποτε ευθύνη» σε ό,τι αφορά την πρόληψη ή την αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας. Ζητεί δε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο πρόληψης, και μάλιστα «χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου».
Αν και πρόκειται για την καθιερωμένη συνεδρίαση, όπου ρυθμίζονται τα θέματα του τριήμερου εορτασμού (συγκρότηση επιτροπής εορτασμού, ωράριο εκδηλώσεων, προσέλευσης κοινού κ.ά.) και παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε ένα σχέδιο περιφρούρησης και «εποπτείας χώρων και εκδηλώσεων», στη συζήτηση (που έγινε στις 14/10) τέθηκε το θέμα της ασφάλειας του εορτασμού βάσει των νέων δεδομένων, όπως αυτά ορίζονται από το νόμο για τα ΑΕΙ, με τον οποίο καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο και συρρικνώθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητες που συνδέονται αναπόφευκτα και με το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Η μόνη διάταξη που μπορεί να χαρακτηριστεί σχετική είναι αυτή που αναφέρεται στην ευθύνη του πρύτανη για την «ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος». Μόνο που ο πρύτανης στο νόμο αυτό εκλέγεται με τη νέα διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ, η οποία όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά έχει σαμποταριστεί άγρια από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κενό νόμου, σύγχυση, περιστολή αρμοδιοτήτων είναι εκ των χαρακτηρισμών που δίνουν τα μέλη της κοινότητας του ιδρύματος, τα οποία, ωστόσο, γνωρίζουν πως η κοινωνική διάσταση θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει καταλυτικά το φετινό εορτασμό. Εξ ου και η απόφαση της Συγκλήτου, για την οποία, πάντως, υπάρχουν μέλη της που είτε δηλώνουν ανενημέρωτα είτε διαφωνούν με τη σκοπιμότητα και πολύ περισσότερο με την αποτελεσματικότητα της έκκλησης, επικαλούμενα από τη μια τους καιρούς που είναι ανήσυχοι και από την άλλη την αυτονόητη ευθύνη που παγίως αναλαμβάνει κάθε χρόνο σύσσωμη η κοινότητα του ΕΜΠ.
Το κείμενο
Στο κείμενο της Συγκλήτου, πάντως, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:
«Οπως είναι προφανές, η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το ίδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοκητικοί, Σύγκλητος, Πρυτανεία κ.λπ.) δεν έχουν τη νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για το λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη, όσον αφορά:
* στην πρόληψη πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας, όπως π.χ. τον έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους του εορτασμού,
* στην αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν.
Καλείται η κυβέρνηση, με την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και, το κυριότερο, κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας. Οι απλοί δημοκρατικοί πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετάσχουν (με ασφάλεια, αλλά και χωρίς την αίσθηση ότι αστυνομοκρατούνται) στη δική τους γιορτή, της δημοκρατίας».
Η απόφαση κοινοποιήθηκε, όπως πάντα, στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=322155
Σχολιάστε: