Πλήθος δημοσιευμάτων από τη Δευτέρα 9 Μαϊου στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά και για τον προβληματισμό που γεννούν οι φόβοι για τις ολέθριες συνέπειες στο ευρώ αν παρθεί τελικά η απόφαση να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.
Στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, μας συστήνει να βγούμε εκτός ευρωζώνης ώστε με υποτίμηση να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
«Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα ήταν σε θέση να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική», δήλωσε ο Sinn. «Αν, αντίθετα, προσπαθούσε να προχωρήσει σε μία ....
'εσωτερική υποτίμηση' [εντός της Ευρωζώνης] της τάξης του 20% ή 30% μέσω μείωσης μισθών και τιμών, πιθανότατα αυτό θα την οδηγούσε στο χείλος εμφυλίου πολέμου», προσέθεσε.
Αντίθετη άποψη καταθέτουν άλλοι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες στην Die Welt, όπως ο Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank, που χαρακτηρίζει ''οικονομική αυτοκτονία'' τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank, εκτιμά ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει κρίση στην Ευρώπη και στις τράπεζές της.
Επίσης σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα: "Επιδίωξη του Βερολίνου είναι η Αθήνα να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές μία εθελοντική επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Συμπληρώνει ωστόσο ότι "το Βερολίνο με την ιδέα αυτή είναι σχετικά απομονωμένο στην Ευρώπη".
Στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ "όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι υποχωρεί η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είναι και σκεπτικοί, αν έχουν νόημα νέες υποσχέσεις περικοπών, όταν δεν έχουν υλοποιηθεί καν οι παλιές". Η Ελλάδα εκτός από τη μείωση των επιτοκίων για τη βοήθεια επιδιώκει και χαλάρωση του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας, διότι επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη της οικονομίας, γράφει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη πηγές από τον κύκλο των διαπραγματευτών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα "η Αθήνα ζητά παράταση δύο ετών για το στόχο μείωσης ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ", ο οποίος βάσει των συμφωνηθέντων πρέπει να υλοποιηθεί το 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων επ΄αυτού είναι "άκρως διιστάμενες".
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σαν της Lehman.
Παράλληλα, Γερμανοί βουλευτές φέρονται να στηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Carsten Schneider, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόσο ο Schneider όσο και ο Wolf Klinz, ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την οικονομική κρίση, επέκριναν τη μυστική συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο που οδήγησε σε έντονη φημολογία.
Ειδικότερα στους κόλπους των Ελεύθερων Δημοκρατών -οι οποίοι μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel- το θέμα της Ελλάδας έχει αναδειχθεί σε εστία εσωκομματικής τριβής, λίγες ημέρες πριν την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η παράταξη φέρεται να έχει διχαστεί στους συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προτού υπάρξει νέο πακέτο στήριξης για την Αθήνα, και στην πτέρυγα που τονίζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και οικολογικά θέματα.
Τέλος, από το πρωί της Δευτέρας βγήκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι με τίτλο ''Πιθανή έξοδος Ελλάδας από το ευρώ''.
Πηγή: iefimerida
Σχολιάστε: