Clock & Translate

31 Ιουλίου 2013

Βραζιλία: ''Όχι'' σε νέα βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Συνολικά 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την διατήρηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, επικαλούμενες τον κίνδυνο της μη αποπληρωμής, και το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί ταχύτερη ανακούφιση χρέους από την Ευρώπη.
 
Η αποχή των Λατινοαμερικανικών κρατών από την απόφαση του ΔΝΤ, αποκαλύφθηκε από τον Βραζιλιάνο αντιπρόσωπό τους, σε μια ασυνήθιστα δημόσια δήλωση, που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των αναδυόμενων χωρών με την πολιτική του Ταμείου να διασώζει τους υπερχρεωμένους Ευρωπαίους.
 
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», δήλωσε ο Paulo Nogueira Batista, ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη 10 κράτη στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
 
«Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπέρ-αισιόδοξες», δήλωσε ο Batista, επικρίνοντας την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
 
Με το ποσό αυτό αυξάνεται ο συνολικός όγκος των κεφαλαίων που έχει το ΔΝΤ μέχρι τώρα δεσμεύσει για την Ελλάδα, στα 28,4 δισ. ευρώ, ένα ποσό που η Αθήνα ίσως να μην μπορέσει να αποπληρώσει εάν δεν δεχθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
 
Τα σχόλιά του αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία αναφέρει ότι εάν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις εκτροχιαστούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξή τους, τότε «η ικανότητα της Αθήνας να ξεπληρώσει το Ταμείο, θα είναι μάλλον ανεπαρκής».
Σχολιάστε:

Blogger Widgets