Clock & Translate

29 Μαΐου 2013

Νομοπαρασκευαστική: Αντισυνταγματικό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

nomoparaskeyastiki-antisyntagmatiko-to-antiratsistiko-nomosxedio-
Αντισυνταγματικό κρίθηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (ΚΕΝΕ), μέλη της οποίας είναι νομικοί και δικαστικοί και στην οποία προεδρεύει ο Αρεοπαγίτης Φώτιος Καϋμενάκης.

Η Επιτροπή θεωρεί πως η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής, ενώ το νομοσχέδιο που προτείνει ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΑντώνης Ρουπακιώτης είναι αντισυνταγματικό, αφού περιέχει «ασάφειες» και «αοριστίες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό.

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου. Ειδικότερα σε επίπεδο εθνικού δικαίου ο κοινός ποινικός νομοθέτης με σειρά ποινικών διατάξεων είτε αυτοτελώς είτε με προσθήκες σε άλλους νόμους αντιμετώπισε τα εν λόγω θέματα. 'Ετσι υφίσταται και ισχύει ο ν. 927/1979 "περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις". (...) Ο νόμος αυτός, όπως ισχύει, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης κα ιτη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούς που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρεται ότι «... κάθε νομοθετική ρύθμιση ανεξάρτητα αν είναι ακέραιη ή αποσπασματική προορίζεται να ενταχθεί στο προϋπάρχον νομικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «ηποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης».

Η ΚΕΝΕ αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών. «Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. "παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος..", "κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία", οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη» επισημαίνεται.

Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ότι αφορά την ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ρουπακιώτη.

Η Ιπποκράτους ζητεί την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί επαρκή την υφιστάμενη νομοθεσία, αντίθεση που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets