Mια άλλη Ευρώπη, εθνοκεντρική και πλήρως αυτόνομη από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτό δεν αφορά μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πλέον στις μεγάλες χώρες της ΕΕ σύμφωνα με την δημοσκοπική έρευνα η οποία διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από τη δεξαμενή σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) οι πολίτες δεν είνα καθόλου ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι αποτελούν μέλη μιας Ένωσης η οποία είναι υπεύθυνη για τα δεινά που υφίστανται, ενώ ο παραδοσιακός απομονωτισμός της Βρετανίας έχει εκτοξευθεί:
Η δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκτοξεύθηκε από το 49% στο 69%, ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο υψηλότερο μετά την από εκείνο της Ισπανίας και που δίνει εικόνα απομάκρυνσης της Γηραίας Αλβιώνας από την ΕΕ όταν το ζήτημα τεθεί σε δημοψήφισμα.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Της Έρευνας δημοσιεύθηκαν ΣΕ ΕΞΙ μεγάλες εφημερίδες ΚΑΙ ΝΑ σημειώσουμε ότι προκύψει ΟΙ συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν Πάνω ΑΠΌ ΤΑ ΔΥΟ-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.
Η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην, έως πρότινος φιλοευρωπαϊκή, Ισπανία, όπου, η εξαθλίωση που επιφύλασσε η τρόικα και το διευθυντήριο των Βρυξελλών στην άλλοτε υπερήφανη χώρα, οδήγησε ένα συντριπτικό 72% να απαντήσει ότι «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ », με μόλις το 20% των πολιτών να« τείνει να την εμπιστευτεί ».
Τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικά εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2007, όταν το το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι «εμπιστεύεται την ΕΕ» (σήμερα το ποσοστό βρίσκεται στο 20%), ενώ όσοι δεν την εμπιστεύονταν ανέρχονταν μόλις στο 23%, έναντι του 72% σήμερα.
Ακόμα και οι Γερμανοί εργαζόμενοι (οι οποίοι βέβαια ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό από το ουσιαστικό "πάγωμα" εδώ και δέκα χρόνια των μισθών τους) θέλουν σε ποσοστό 59% να μην εμπιστεύονται την ΕΕ, ενώ πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών « έτεινε να την εμπιστευτεί ».
Στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ανέλθει από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία, όπου παραδοσιακώς οι πολίτες σε αντίθεση με την ιταλική πολιτική τάξη έτρεφαν φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, το ποσοστό δυσπιστία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 28% στο 53% .
Ακόμα και στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε με ενθουσιασμό το 2004 στην ΕΕ, και έχει εισπράξει τεράστια κονδύλια από τις Βρυξέλλες σε αυτή, η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48%!
ΚΑΙ όλα Το Αυτα ενώ Ο Προέδρος ΤΟΥ επιστημονικού Συμβουλίου ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ κατευθύνει Γερμανικό ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών δίνει ΣΤΟ Ευρώ "ζωή" ακόμα πέντε χρόνια, μόλις!
Συγκεκριμένα ο Kai Konrad, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Welt am Sonntag, που αναδημοσιεύει η Telegraph, επισήμανε ότι για εκείνον «σημαντική είναι η Ευρώπη, όχι το ευρώ».
Ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πως «κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς ποια θα είναι η διάρκεια ζωής του ευρώ, καθώς αυτό εξαρτάται από μια σειρά πολλών παραγόντων. Ωστόσο τα πέντε χρόνια μου ακούγεται ρεαλιστικό ».
Έστειλε, τέλος, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αναφέροντας: «Αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση να διατηρήσει το δημόσιο χρέος της στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».
Ο Konrad, αντίθετα, πιστεύει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ελεύθερη να συσσωρεύσει όσα χρέη θέλει, αρκεί αυτή μόνη να είναι υπεύθυνη για αυτά τα χρέη.
Σχολιάστε: