Clock & Translate

22 Μαρτίου 2013

G.Horn: «Η πιο ηλίθια απόφαση στη σύγχρονη εποχή»


Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μακροοικονομία και της Αναπτυξιακή Έρευνα (ΙΜΚ) Gustav Horn, ο οποίος μίλησε στην “Handelsblatt-Online”, δίνει τα εύσημα  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφασή της να παρέμβει προς αποτροπή της φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο. Αντίθετα, χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup περί φορολόγησης των καταθέσεων ως την «πιο ηλίθια της σύγχρονης εποχής». Συγκεκριμένα είπε:


«Μετά την πιο ηλίθια οικονομικοπολιτική απόφαση στη σύγχρονη εποχή, δηλ. να επιβάλουν φόρο σε όλους τους Κύπριους καταθέτες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται ξανά στα όρια του γκρεμού. Αν εντός ολίγων ωρών δεν βρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα, απειλείται η κατάρρευση».

Επομένως, πρόσθεσε, η υιοθέτηση ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων από την ΕΚΤ είναι ένα «απόλυτα δικαιολογημένο μέτρο ανάγκης», το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την έναρξη ενός Bank-Run, ώστε να εξοικονομηθεί περισσότερος χρόνος προς εξεύρεση λύσεων.

Ο Horn χαρακτήρισε ακόμα την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και εξέφρασε την ελπίδα να μην μεταδοθεί πανικός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλων σε κρίση ευρισκομένων κρατών.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets