Clock & Translate

21 Μαρτίου 2013

EKTAKTO - Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΠΑΝΕ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Ταμείο Αλληλεγγύης έβγαλε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο...


Λευκωσία: Τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται να προκρίνεται ως λύση για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σχετικό νομοσχέδιο προωθείται για νομοτεχνική επεξεργασία, ενώ έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή το πρωί.

«Δεν συζητάμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στο Προεδρικό εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι η απάντηση του λαού όπως δόθηκε μέσα από τη Βουλή παραμένει σταθερή και κάλεσε το λαό να συμβάλει στη διατήρηση ενός κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες από την πολιτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας «οι οποίοι ως μη όφειλαν συμπεριφέρονται κατά τρόπο ο οποίος τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία», υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «η απάντηση του λαού μας όπως εδόθη μέσω της λαϊκής αντιπροσωπείας παραμένει σταθερή και αμετακίνητη».

Δήλωσε πως στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη λήφθηκαν κάποιες πρώτες αποφάσεις που στοχεύουν ακριβώς στο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. «Θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και επαφή και με τον πρόεδρο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια και η Βουλή να ανταποκριθεί στον ρόλο της πάντα μέσα στα πλαίσια της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το πρόγραμμα διάσωσης περνάει από τις Βρυξέλλες ή όχι, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «σίγουρα η προσπάθεια είναι όλα να γίνουν μέσω των διαδικασιών και του πλαισίου λειτουργίας της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε κούρεμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε αρνητικά λέγοντας πως «όχι δεν συζητήσαμε κούρεμα» αλλά και πως «δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί από τον λαό ένα κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες με στόχο να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται ένα κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους που δηλητηριάζει την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα» συμπλήρωσε.

"Δουλεύουμε σκληρά με στόχο τη σωτηρία του τόπου", δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε καλό κλίμα.

Θελω να πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσον υπάρχει συζήτηση περί κουρέματος των καταθέσεων.

Ο κ. Νεοφύτου αρκέστηκε να αναφέρει πως υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο μελετούν τεχνοκράτες και νομικοί. Πρόσθεσε δε πως αν θα είναι υπό τον τύπο νομοσχεδίου, ενδεχομένως να πάει το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Διαχειριζόμαστε μια μεγάλη κρίση και μια μεγάλη επίθεση και όχι βοήθεια, από τους εταίρους μας δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα προκύψουν πολλά περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ από τη δημιουργία κρατικού ταμείου αλληλεγγύης.

«Άμεσα, με τον πατριωτισμό των Κυπριών, με ιδίους πόρους και με πελάτες και φίλους αλλά και με ξένους που αυτόβουλος θα έλθουν στην Κύπρο να επενδύσουν, θα βρούμε πολλά περισσότερα»,
Μετά από αυτή την εξέλιξη θα διαφανεί κατά πόσο οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν, είπε ο . Συλλούρης.
www.philenews.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets