Clock & Translate

21 Μαρτίου 2013

«Χάος επικρατεί στην Κύπρο»


 «Χάος επικρατεί στην Κύπρο»Στο συμπέρασμα ότι στην Κύπρο επικρατεί χάος κατέληξε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που έχει στην κατοχή του το Reuters εξετάστηκε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος αποφάσισε να μη λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, γεγονός που εκλήφθηκε ως προβληματικό κι αντανακλά τη γενικότερη σύγχυση που επικρατεί στην Κύπρο.
«Δεν έχουμε ξανασυναντήσει αντίστοιχη συμπεριφορά. Το κυπριακό κοινοβούλιο είναι πολύ φορτισμένο και δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις», δήλωσε ο Γάλλος αντιπρόσωπος, σύμφωνα με τις σημειώσεις της τηλεδιάσκεψης, τιςοποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο αντιπρόσωπος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκροές καταθέσεων από τη Κύπρο σε Ρωσία και Βρετανία και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει ετοιμότητα για την άμεση εξεύρεση λύσης, εφόσον οι παράμετροι της διάσωσης που συμφώνησε το Eurogroup, απορριφθούν οριστικά.
Όπως τόνισε, πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.
Σε περίπτωση εξόδου, ο αξιωματούχος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθεί η ευρωζώνη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα.
Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα του κινδύνου μεγάλης εκροής καταθέσεων μόλις ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες την Τρίτη 26 Μαρτίου.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets