Clock & Translate

06 Μαρτίου 2013

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα: Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών στο άμεσο μέλλον;


O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προτείνει πλέον να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων κατά μεγάλων φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής , η υποχρεωτική ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας κατά μεγάλων φυσικών καταστροφών βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών ως μία προσπάθεια να αποτραπεί μία πιθανή οικονομική ζημία σε περίπτωση ενός απροσδόκητου γεγονότος όπως ένας ισχυρός σεισμός ή πλημμύρα. 

Ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ήδη συσταθεί για να μελετήσει το ζήτημα, ενώ το υπό διαβούλευση μοντέλο αναφέρεται στην δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται από ασφαλιστικές εταιρίες.

Η ασφαλιστική βάση προτείνεται να είναι τα 100.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλιση θα κοστίζει 100-150 ευρώ ετησίως και το κόστος της θα καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ασφαλίζουν για ακόμη μεγαλύτερα ποσά την ακίνητη περιουσία τους βάσει και του ύψους της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους. 

Η ασφάλιση του ακινήτου προτείνεται να είναι υποχρεωτική για οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την ακίνητη περιουσία όπως πώληση, ενοικίαση κ.ο.κ.. 

Εν γένει, το υπουργείο σκέφτεται να επιβαρύνει 1-1,5 ευρώ τους ιδιοκτήτες για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλιστικής κάλυψης. 

Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων βασίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων. Το βασικό επιχείρημα της νέας επιβάρυνσης για τους πολίτες είναι ότι το κράτος δεν έχει πλέον την ικανότητα να αποζημιώνει τα θύματα μεγάλων φυσικών καταστροφών..  Ένα ακόμη δεδομένο που ίσως δείχνει τις προθέσεις μίας νέας μορφής χαρατσιού είναι το εξής: Οι ιδιοκτησίες που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν  το ποσοστό του 15%.. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι η ασφάλιση των ακινήτων θα είναι υποχρεωτική, αλλά πλέον ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει ακόμη ένα μέτρο που θα επιβαρύνει τον ήδη εξαθλιωμένο ελληνικό λαό;;

pentapostagma.gr
Σχολιάστε:

Blogger Widgets