Clock & Translate

07 Φεβρουαρίου 2013

Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια μετά την απόφαση του ΣτΕ


Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια μετά την απόφαση του ΣτΕΤην εντολή να ετοιμαστεί σύντομα νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που θα ανταποκρίνεται στις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου ο πρωθυπουργός.

«Η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου απόδοσης ιθαγένειας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στις ιδιαίτερες συνθήκες του ευρωπαϊκού Νότου αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τον νέο νόμο θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Στη συνέχεια, όταν ενηλικιώνονται, θα καταθέτουν αίτημα πολιτογράφησης και θα αποκτούν την υπηκοότητα κατόπιν εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονται.

Να θυμίσουμε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση και ειδικότερα τις διατάξεις που έδιναν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές με τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Την αντίρρησή του ωστόσο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, «δεν είναι δυνατόν τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία».
Espressonews.gr
Σχολιάστε:

Blogger Widgets