Clock & Translate

08 Ιανουαρίου 2013

Μέσα όλοι να τελειώνουμε!! O Παπακωνσταντίνου "έδειξε" Ε.Βενιζέλο στην συνέντευξη - "Θα το δείξει η εξέταση"!!


Τον Ε.Βενιζέλο "έδειξε" εμμέσως πλην σαφώς ως αυτούργό της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος που οδήγησε την χώρα στα δεσμά της εξαθλίωσης και του Μνημονίου, ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ και την Έλλη Στάη (μια Στάη που πάντως δεν τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα με τις ερωτήσεις της) βασικά επανέλαβε αυτά που είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προσθέτοντας όμως δύο κρίσιμα πράγματα: Ότι δεν πιστεύει ότι έγινε επί δικής του υπουργίας η διαγραφή των συγγενών του, άρα εξαίρεσε Καπελέρη και Διώτη, μαζί με τον εαυτό του. Ποιος μένει; Ο Ε.Βενιζέλος: 

"Δεν γνωρίζω ποιος έκανε την αλλοίωση. Εχω κάποιες υποψίες, αλλά δεν γνωρίζω ποιος το έκανε.

Να έγινε στην περίοδο της δικής μου υπουργίας δεν το νομίζω, το αποκλείω σε μεγάλο βαθμό. 

Ξέρω μόνο ότι δεν το έκανα εγώ. Ωστόσο δεν θα κάνω αυτό που έκαναν σε εμένα. Οι πραγματογνωμοσύνες θα δείξουν πάρα πολλά πράγματα".. 

Πάντως, χωρίς να κάνουμε τους δικαστές, μπορεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου να είναι 100% άξιος της μοίρας του, αλλά δεν θα μας εξέπληττε αν κάποτε αποκαλυπτόταν ότι κάποιος άλλος είχε αλλοιώσει την λίστα Λαγκάρντ...

Ας δούμε την ουσία της συνέντευξης και των όσων είπε

"Τέλος Ανοιξης 2010 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ μου είπε ότι ο Γάλλος ομόλογός του τον ενημέρωσε ότι υπάρχει λίστα με ονόματα καταθετών στην Ελβετία. 

Πλησίασα την Κριστίν Λαγκάρντ και τη ρώτησα αν είναι διατεθειμένη να μας δώσει τη λίστα. Η απάντηση δεν ήταν άμεση. Επιφυλάχθηκε και μου είπε «ναι» μετά από ένα χρονικό διάστημα

Τον Οκτώβριο του 2010 μετά από συνεννόηση του γραμματέα ο πρέσβης μας στο Παρίσι παραλαμβάνει ένα φάκελο με ένα cd και ο φάκελος αυτός παραλαμβάνεται από εμένα. Ηρθε κατ' ευθείαν σε μένα και δεν πέρασε από το υπουργείο Εξωτερικών. Ηταν στοιχεία απόρρητα και έτσι έγραφε και στο διαβιβαστικό που το συνόδευε. 

Ο πρέσβης υπέγραψε ότι παρέλαβε ένα cd χωρίς να ξέρει τι είχε μέσα και οι Γάλλοι δεν έγραφαν τίποτε στο διαβιβαστικό.

Μέσα στο cd δεν υπήρχε μια λίστα αλλά περίπου 2.000 ηλεκτρονικά αρχεία. Αυτά τα αρχεία ήταν φωτογραφία της στιγμής που ο κ. Φαλσιανί τα έκλεψε από την HSBC το 2007. 

Εγώ τα ζήτησα και γι' αυτό πεθαίνω να έχω μία αίσθηση του τι έχει μέσα. 

Η πρωτοκόλληση σημαίνει αποδοχή του ότι το κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Τι να πρωτοκολλήσω,το έγγραφο, το ίδιο το cd; Να κάνω ένα αντίτυπο; 

Ξεκινάμε μια διαπραγμάτευση με τους Ελβετούς και δεν μπορούσα να την ξεκινήσω γνωστοποιώντας σε όλους ότι έχω μια λίστα με κλεμμένα αρχεία από την Ελβετία. 

Φωνάζω ένα συνεργάτη μου -θα το πω το όνομα στη Βουλή- και του ζητώ να μου δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού και τα σημαντικότερα ονόματα. Μετά από λίγες ημέρες επιστρέφει και μου λέει: «Εχουμε περίπου 2 δισ. δολάρια ότι πάνω από τα μισά ήταν κενοί λογαριασμοί και ότι οι πρώτοι 20 λογαριασμοί είναι περίπου τα μισά από τα χρήματα αυτά. Και όλοι γνωρίζουν ότι ο ένας λογαριασμός είχε περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια.» 

Ζήτησα να γίνει μια κόπια σε ένα usb επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και έδωσα το cd για φύλαξη. 

Οποιος έκανε οτιδήποτε το έκανε κατόπιν δικής μου εντολής χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του τι έκανε.

Αν είχα κάνει τη λαθροχειρία, δεν θα έβγαζα τα ονόματα και αμέσως μετά θα έδινε τη λίστα; Ποιος θα με αμφισβητούσε; Ή ακόμη καλύτερα θα γινόμουν και ήρωας και θα έλεγαν ότι ελέγχει ακόμη και τις εξαδέλφες του.

Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος και κατά συνέπεια εγώ τώρα είμαι ανοιχτός σε μια σειρά από υποψίες.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πριν τα ζητήσω και μου είπε προχώρα. Και μόλις τα παρέλαβα τον ενημέρωσα ότι θα τα προωθήσω για έρευνα στο ΣΔΟΕ. Δεν κάναμε καμία άλλη συζήτηση. 

Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις εξαδέλφες μου για το αν έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Την πρώτη φορά που το συζητήσαμε ήταν στις 28 Δεκεμβρίου του 2012. Εχουμε συγγενική σχέση, δεν έχουμε επαγγελματική και οικονομική.

Ποτέ δεν συζήτησα μαζί τους, ποτέ δεν τις ρώτησα γιατί δεν είχα δει τα ονόματα. 

Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω κάνει εγώ την αλλοίωση. 

Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον Καπελέρη – για τα 20 ονόματα - είναι ότι με βάση τα ακίνητα και τα δηλωθέντα εισοδήματα προκύπτουν κενά για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και για αυτό του έδωσα εντολή να συνεχίσει την ενδελεχή έρευνα. 

Οσο ο Καπελέρης κάνει την έρευνα εγώ έχω το στικάκι και το cd υπάρχει στο γραφείο μου. 

Εν συνεχεία φεύγει ο Καπελέρης και επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναλαμβάνει ο Διώτης. Τον καλώ στο γραφείο μου και του λέω έχω δώσει στον προκάτοχό σου 20 ονόματα πάρε όλα τα στοιχεία και συνέχισε την έρευνα.

Δεν γνωρίζω ποιος έκανε την αλλοίωση. Εχω κάποιες υποψίες, αλλά δεν γνωρίζω ποιος το έκανε.

Να έγινε στην περίοδο της δικής μου υπουργίας δεν το νομίζω, το αποκλείω σε μεγάλο βαθμό.

Ξέρω μόνο ότι δεν το έκανα εγώ. Ωστόσο δεν θα κάνω αυτό που έκαναν σε εμένα. Οι πραγματογνωμοσύνες θα δείξουν πάρα πολλά πράγματα. 

Οι ιστορίες πρωτοκόλλησης είναι περίεργες. Γιατί ο κ.Διώτης γιατί δεν την πρωτοκόλλησε; Δεν το έκανε κινούμενος στο ίδιο σκεπτικό που κινήθηκα και εγώ. 

Κατηγορηθήκαμε ότι δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι με τη λίστα. 

Δεν ενημέρωσα εγώ τον Βενιζέλο για τη λίστα. Θεωρείται ότι ήταν το μόνο με το οποίο είχαμε να ασχοληθούμε; Ετσι και αλλιώς ο κ. Βενιζέλος είχε γύρω του τους περισσότερους συνεργάτες από τους δικούς μου. 

Χώρες που το χρησιμοποίησαν τη λίστα το βρήκαν μπροστά τους, όπως η Γαλλία, που κυνήγησε τους φοροφυγάδες, αλλά βρήκε μπροστά της το ακυρωτικό δικαστήριο. 

Δεν νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της δικής μου υπουργίας έγιναν κόπιες. 

Εφόσον αυτό που ήρθε τώρα είναι πανομοιότυπο με αυτό που ήρθε τον Οκτώβριο του 2010, τότε ναι πιστεύω πως τα ονόματα των συγγενών μου υπήρχαν και στην αρχική λίστα.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets