Clock & Translate

19 Δεκεμβρίου 2012

Oι Ισπανοί φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους! Οι Ελληνες φοιτητές που βρίσκονται;


Ισπανικά φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους σε ένα τριήμερο εθνικής διαμαρτυρίας, για να εκφράσουν την οργή τους για τις περικοπές της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης.
Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη την Τετάρτη ως μέρος μιας πανεθνική απεργίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που έχουν στόχο τις περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης.
Οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατά της αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, καθώς και στη μείωση των υποτροφιών και του αριθμού των εκπαιδευτικών και των τμημάτων, όλες δηλαδή τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει από τον Πρωθυπουργό Mariano Rajoy και έχουν σχεδιαστεί για στα πλάισια της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος.
Ένας διαδηλωτής δήλωσε ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να πληρώσουν για την απάτη των άλλων ανθρώπων, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να έχουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, διότι κάθε χρόνου οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρο για τη δημόσια εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία."
Οι δημόσιες διαμαρτυρίες εξελίσονται με βάση και τις εικασίες ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ελληνικού τύπου ευρωπαϊκή διάσωση για να κρατήσει το κόστος δανεισμού της υπό έλεγχο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ευρωπαίος υπέυθυνος επί των Οικονομικών  Όλι Ρεν κάλεσε τους ισπανίούςυπαλλήλους να δεχθύν αμέσως ένα σχέδιο διάσωσης για την διόρθωση του οικονοικού ελλείμματος της χώρας.
Με ποσοστό ανεργίας σχεδόν 25 %, η Ισπανία βρίσκεται υπό πίεση για να βάλειι τα δημόσια οικονομικά της σε σωστό δρόμο εν μέσω ανησυχιών στις αγορές για την κατάσταση των τραπεζών της χώρας και την ευρύτερη οικονομία.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει επίσης επικριθεί έντονα για τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν την μεσαία στρώματα και την εργατική τάξη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές παροχές, ενώ η αύξηση των φόρων έχει ροκανίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Χτυπημένη από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, η ισπανική οικονομία έπεσε σε ύφεση  από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, καταστρέφοντας έτσι εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και η Πορτογαλία είναι και οι πέντε αυτές χώρες σε ύφεση και έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.
presstv
Σχολιάστε:

Blogger Widgets