Clock & Translate

07 Δεκεμβρίου 2012

Φορολογία και «Δεκεμβριανά» παραλύουν την κυβέρνηση...


Το τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup και παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως το τέλος των θυσιών, είναι αρκετά πιο σύνθετο, ενώ ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες αγωνιούν για τη στάση της κοινωνίας. Το πρώτο ουσιαστικό χτύπημα ήρθε από τον χειρισμό του φορολογικού με απίστευτη ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την κυβέρνηση. 

Η συζήτηση, μέσω διαρροών, που διεξήχθη δημοσίως για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκάλεσε τις αντοχές της κοινωνίας, δυναμίτισε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και αποκάλυψε ότι οι θυσίες όχι μόνο δεν τέλειωσαν αλλά έρχονται και άλλες για τα συνήθη υποζύγια. Υπέσκαψε τις τελευταίες ελπίδες για έξοδο της χώρας από την κρίση και αποδυνάμωσε την κυβερνητική συνοχή.

Οι εμφανίσεις του Γιάννη Στουρνάρα και η επιχειρηματολογία των στελεχών του ΥΠΟΙΚ, για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ενίσχυσαν την εντύπωση ότι η αναλγησία δεν έχει όρια.

Ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι είχαν συνηθίσει τους «κακούς» τροϊκάνους να ζητούν περισσότερες θυσίες, οι Έλληνες πάγωσαν μπροστά στο θέαμα, μέλη της δική τους κυβέρνησης να αδιαφορούν για τους ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουν ως υπάλληλοι του Τόμσεν που βλέπουν μόνο αριθμούς.

Κάποιοι άλλοι αριθμοί, όμως, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα:

- Οι περικοπές μισθών, συντάξεων επιδομάτων, τα χαράτσια και η ανελέητη φορολογία και τα όλο και σκληρότερα μέτρα, έχουν οδηγήσει τους Έλλήνες στην εξαθλίωση, ενώ το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας θυμίζει εκείνο της Βουλγαρίας(έρευνα ΙΝΕ).

- Η χώρα παρά τη εξωτερική επιτήρηση παίρνει χρυσό μετάλλιο διαφθοράς στην Ε.Ε και βρίσκεται σε επίπεδο Κολομβίας(Έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας).

- Το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο δεν εξελίσσεται ομαλά, ενώ εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων στους δήμους από εργαζομένους που αντιδρούν. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έχοντας χάσει τον έλεγχο με αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου «καταργεί» ακόμα και τους Δημάρχους.

- Οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών συμπληρώνουν 80 ημέρες και έχουν δημιουργήσει πολλά και έντονα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πανελλαδικά στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας ο αριθμός των αναβολών που δόθηκαν ανέρχεται στις 29.500.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τρομάζουν στην ιδέα μιας κοινωνικής έκρηξης και ο προβληματισμός εντάθηκε μετά την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που με αφορμή τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου καλούσε σε διαδηλώσεις για ανατροπή της τρικομματικής συγκυβέρνησης Σαμαρά. Ο εφιάλτης μια γενικευμένης αντίδρασης ξαφνικά ερχόταν πιο κοντά, η απάντηση ήταν μια σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ που έριχνε λάδι στη φωτιά.

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση προετοιμαζότανε για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και όλοι, και πρώτος ο πρωθυπουργός, κατανοούσαν ότι σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κοινωνία που θα αντιδρά στα μέτρα.

Ο χειμώνας έφτασε και η πρώτη μεγάλη δοκιμασία είναι προ των πυλών…

Το ερώτημα που θέτουν όμως αρκετοί υπουργοί είναι ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση σε περίπτωση γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης και αν δεν προχωρήσει ομαλά ο σχεδιασμός; Οι εκλογές σίγουρα δεν αποτελούν λύση, υπάρχει σχέδιο Β;

Βεβαία πολλοί είναι αυτοί που κάνουν και πονηρές σκέψεις, μετά το αδιέξοδο στο φορολογικό και με την κοινωνία να «βράζει» κάποιοι θα θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια με στόχο τη δημιουργία σεναρίων αποσταθεροποίησης. Με την ελπίδα ο φόβος να αποδυναμώσει τη διάθεση για αντιδράσεις. Μια επανάληψη των Δεκεμβριανών αλλά με την Αστυνομία να συλλαμβάνει, αυτή τη φορά τους «ταραξίες» και να δείχνει αποτελεσματική.

Επειδή όμως ο κόσμος δύσκολα θα πειστεί κι αυτήν την φορά καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα…καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μην κόπτεται μόνο για την αξιοπιστία στο εξωτερικό αλλά να κερδίσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets