Clock & Translate

04 Δεκεμβρίου 2012

Η ΡΙΚΣΣΥ του Λοβέρδου αλλάζει τις ισορροπίες της τρικομματικής κυβέρνησης...


 Η ΡΙΚΣΣΥ του Λοβέρδου αλλάζει τις ισορροπίες της τρικομματικής κυβέρνησηςΗ κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να ιδρύσει τη ΡΙΚΣΣΥ και αναμενόμενη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ προκαλεί σοβαρό προβληματισμό όχι μόνο στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αυτό διότι με το ΠΑΣΟΚ να αριθμεί πλέον 25 βουλευτές, αρχίζουν να διαγράφονται ισορροπίες θρίλερ στη Βουλή.
Αν και η κυβέρνηση θεωρητικά στηρίζεται στους 167 βουλευτές της τρικομματικής συμμαχίας, πρακτικά, εκείνοι που στήριξαν αποφασιστικά στη Βουλή το Μνημόνιο ΙΙΙ, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον 150.
Εν όψει, δε, δύσκολων νομοθετημάτων, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή, η στάση της ΔΗΜΑΡ λαμβάνει βαρύνουσα σημασία.
Ωστόσο, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως άλλωστε και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος ψήφισε μέχρι στιγμής όλα τα μέτρα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να παίξει τον εγγυητή της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, ειδικά αν τον Ανδρέα Λοβέρδο ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι νέες ισορροπίες προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου για τις επιπτώσεις τους στην κυβερνητική συνοχή και ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα σενάρια. Σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ ήρθε σε λάθος στιγμή, καθώς η κυβέρνηση έχει να περάσει σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή.
Ο προβληματισμός που διατυπώνεται είναι κατά πόσο ο κ. Λοβέρδος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τι θα πρέπει να πράξει το Μαξίμου στην περίπτωση που ο πρώην υπουργός διεκδικήσει να εξελιχθεί σε θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού.
Η εκτίμηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς θα ήταν έντονη η αντίδραση του Ευ.Βενιζέλου, κάτι που θα μπορούσε να τορπιλίσει την κυβερνητική συνεργασία.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets