Clock & Translate

04 Δεκεμβρίου 2012

Επί τουρκικού εδάφους... Βλαντιμίρ Πούτιν για τους Patriot PAC-3 του NATO στην Τουρκία: "Οι Patriot είναι ξεπερασμένοι"!!


Aπαξιωτικός για την επιχειρησιακή ικανότητα των Patriot ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε... 

για τις συστοιχίες του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot που θα παραλάβει η Τουρκία από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Οο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την απάντησή του, με ένα κρυφό χαμόγελο, λέγοντας ότι «Πρώτα απ’ όλα οι Patriot είναι ξεπερασμένο σύστημα»! αφήνοντας άφωνους τους Τούρκους που παρακολουθούσαν την συνέντευξη.

Ο Πούτιν βέβαια το έκανε για δύο λόγους: Πρώτον για να δείξει ότι στο τομέα των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών όπλων η Ρωσία υπερτερεί και δεύτερον γιατί ήθελα να πει εμμέσως πλην σαφώς ότι "Οι Patriot δεν πρόκειται να σας γλιτώσουν από τα συρικά βαλλιστικά όπλα".

Σε ότι αφορά το πρώτο, ήθελε να τονίσει ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300PMU2 που βρίσκονται σε ανταγωνισμό στον τουρκικό διαγωνισμό που έτσι ή αλλιώς έχει "παγώσει", είναι πολύ ανώτερα από τους Patriot PAC-3. 

Εδώ να σημειώσουμε ότι η ίδια εντύπωση υπάρχει και στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Ταύτητες εγκλωβισμού και διαδικασίες καταστροφήγς στόχου, όπως και κάποιες άλλες "λεπτομέρειες" δίνουν σαφή υπεροχή στο S-300PMU1 έναντι των Patroti PAC-2 που επιχειρεί η ΠΑ.

Επίσης προκαλεί, σε εμπορικό επίπεδο, τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ότι αφορά τις αντιβαλλιστικές τους ικανότητες, έστω και αν μιλούσε μόνο για τους Patriot, που ας πούμε ότι αποτελούν το "τακτικό αντιβαλλιστικό όπλο" αφού υπάρχουν και οι από θαλάσσης SM-3 και οι από ξηράς τους ΤΗΑΑD. Με την μόνη διαφορά ότι αυτά τ συστήματα δεν εξάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία στους "καλούς φίλους" δίνει μέχρι και S-400... 

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι "Με την τοποθέτηση τους όμως, αυξάνεται η πρόκληση στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ξέρετε πως σε περίπτωση που το όπλο είναι κρεμασμένο στον τοίχο εκείνο το όπλο κάποια στιγμή θα πυροβολήσει". 

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως τόνισε πως η Δαμασκός δεν είναι σε θέση να επιτεθεί σε κανέναν από τους γείτονες της και διαβεβαίωσε πως "Η Συρία δεν μπορεί να κάνει καμία πυρηνική επίθεση καθώς δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά ούτε έχει τη σχετική τεχνολογία". Για χημικά όπλα δεν μίλησε...

Ο Πούτιν για να εξηγήσει τη διαφωνία του με τη θέση της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας, έδωσε το παράδειγμα της Λιβύης μετά την ανατροπή του Καντάφι "Έγιναν μεγάλα σφάλματα που μας οδήγησαν στο να θανατωθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής. Εμείς φοβόμαστε το τι θα συμβεί στο μέλλον στη Συρία, αυτό που ανησυχούμε είναι το τι θα συμβεί στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση δεν είμαστε οι δικηγόροι του καθεστώτος της Συρίας όμως με την Τουρκία έχουμε διαφωνία στο θέμα του μέλλοντος της Συρίας» κατέληξε. 

Σχολιάστε:

Blogger Widgets