Clock & Translate

05 Δεκεμβρίου 2012

Πως θα δοθεί το εφάπαξ σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους...

Της Ρούλας Σαλούρου
Σχεδόν 700 δικαιούχοι, που έχουν καταθέσει αίτηση στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα είναι τελικά οι «τυχεροί» που μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναμονή, θα λάβουν το επί τρεις φορές μειωμένο εφάπαξ τους. 


Από τον νέο χρόνο και για κάθε έναν μήνα του 2013, υπάρχει στόχος καταβολής περίπου 3.500 εφάπαξ σε δικαιούχους των οποίων οι απαιτήσεις είναι ληξιπρόθεσμες. 

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε χθες, στο τραπέζι μεταξύ των συναρμόδιων, υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τελεί υπό δύο πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: α) να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 34,4 δισ.  ευρώ ώστε 1,1 δισ. από αυτά να δοθούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ταμείου (ΤΠΔΥ), β) να υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον κονδύλι ύψους περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να εγκριθούν υπερωρίες των εργαζόμενων στο ταμείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες υπήρχε στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας πρόταση από τη διοίκηση του ΤΠΔΥ για καταβολή του εφάπαξ σε δόσεις. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, είχε μάλιστα προχωρήσει και σε σχέδιο - χρονοδιάγραμμα καταβολής της πρώτης δόσης. Όμως, υπήρξαν δύο πολύ σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά στα νομικά προβλήματα που θα αντιμετώπιζε το ταμείο, με την σε δόσεις πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το δεύτερο αφορούσε πρακτικά ζητήματα, με τους υπαλλήλους στις αρμόδιες διευθύνσεις να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ταυτόχρονα, αφού αυτό απαιτεί μεγάλο φόρτο εργασίας. 

Έτσι, οι κ. Βρούτσης και Σταϊκούρας κατέληξαν στη λύση της εφάπαξ εξόφλησης, με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Η απόφαση αφορά σε περίπου 40.000 δικαιούχους, από τους 62.000 και πλέον συνταξιούχους που αναμένουν την έγκριση και κατά συνέπεια την καταβολή του εφάπαξ τους. Οι περίπου 40.000 δικαιούχοι είναι αυτοί των οποίων οι υποχρεώσεις έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.  

Υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν τα 250.000 ευρώ στους περίπου 75 υπαλλήλους του ταμείου, για να καλυφθούν οι υπερωρίες ενός χρόνου, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στόχος είναι να απονέμονται 3.500 εφάπαξ το μήνα. 

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν και άλλα Ταμεία που βρίσκονται σε επίπεδο ανάγκης απορρόφησης ληξιπροθέσμων όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΤΕΚΩ) και ο Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, και γι’ αυτά υπάρχει προγραμματισμός για τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης». Τα συνολικά ποσά που απαιτούνται αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ.  

Να σημειωθεί ότι όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν τελείως διαφορετική παροχή από αυτή που ανέμεναν όταν κατέθεταν την αίτησή τους, αφού έχουν μεσολαβήσει από τότε τρεις συνεχόμενες μειώσεις που αγγίζουν το 43%. Η τελευταία, της τάξης του 23%, επήλθε με την υπογραφή του Μνημονίου 3.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets