Clock & Translate

14 Νοεμβρίου 2012

Στους δρόμους οι Ισπανοί κατά των σκληρών μέτρων


 Στους δρόμους οι Ισπανοί κατά των σκληρών μέτρωνΓια δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά η Ισπανία κατεβάζει ρολά και συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της ανασφάλειας.
Στη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους τους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.
Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν.
«Γενική απεργία», «Όχι, όχι δεν φοβόμαστε», φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας. Οι πρώτες ώρες της απεργία πέρασαν χωρίς σημαντικά επεισόδια. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στην Ισπανία, τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και η σημερινή γενική απεργία είναι η δεύτερη αφότου ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, πριν από περίπου ένα χρόνο, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι. Από την πρώτη γενική απεργία στις 29 Μαρτίου, οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος της ημέρας με δύο μεγάλες διαδηλώσεις: η μία οργανώνεται από τα συνδικάτα και η άλλη από το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Γενική απεργία πραγματοποιείται επίσης σήμερα στην Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Πολωνία έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets