Clock & Translate

14 Νοεμβρίου 2012

Μειωμένη έως 90% η κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης...


 Μειωμένη έως 90% η κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσηςΠολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές φθηνότερης θέρμανσης (από φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό, πέλετ, καυσόξυλα κ.λπ.). Σύμφωνα στοιχεία που προέρχονται τόσο από τους βενζινοπώλες όσο και από τα διυλιστήρια, η πτώση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά σε πανελλαδικό επίπεδο το 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της τιμής του κατά 3 έως 4 λεπτά το λίτρο που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών άφησε αδιάφορους τους καταναλωτές, αφού και πάλι για τη συντριπτική πλειονότητά τους η τιμή αγοράς παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα. 

Χθες οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν μεταξύ του 1,30 έως 1,42 ευρώ ανά λίτρο, υψηλότερες κατά περίπου 40 – 45 λεπτά το λίτρο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Οπως αναφέρει στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), Μιχάλης Κιούσης, οι ποσότητες που έχουν διατεθεί έως τώρα από τα πρατήρια είναι αμελητέες, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι και ο καιρός να χαλάσει, δεν θα παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων, διότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο και θα παγώσει, αλλά και για το λόγο ότι ένα άλλο επίσης μεγάλο ποσοστό έχει επιλέξει ως πηγή θέρμανσης άλλο καύσιμο. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι απ’ όσους έχουν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο, πολύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα γεμίσουν τις δεξαμενές, όταν τελειώσουν τα αποθέματά τους.
Στη Βόρεια Ελλάδα 
Με δραματική πτώση παραγγελιών και αγορών, που αγγίζει ακόμη και το 90%, κλείνει ο πρώτος μήνας διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στη Βόρεια Ελλάδα τόσο στην ακριτική και ήδη χειμωνιάτικη δυτική Μακεδονία όσο όμως και στη Θεσσαλονίκη.

Οι καταναλωτές των περασμένων ετών φέτος έχουν γυρίσει ξεκάθαρα την πλάτη στο πετρέλαιο, έχουν στραφεί επί το πλείστον στα καυσόξυλα, το πέλετ και άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ενώ η παράνομη υλοτομία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ιδιαίτερα, δε, στους νομούς Κιλκίς και Φλώρινας κάθε άλλο παρά σπανίζουν τα καθημερινά δρομολόγια προς τα Σκόπια, όχι μόνο για γέμισμα των ρεζερβουάρ των Ι.Χ. με φθηνότερη βενζίνη, αλλά και για προμήθεια φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης με το… μπιτονάκι των 20 λίτρων. Την ίδια ώρα σημαντικό μέρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων αναφέρει ότι έχει περιορίσει το κέρδος του στα 2-3 λεπτά ανά λίτρο και σε αρκετές περιοχές η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει από το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο της 15ης Οκτωβρίου στο 1,27-1,28 ευρώ το λίτρο σήμερα.

Έλεγχοι στα σύνορα 
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), Ιωάννης Μαγλουσίδης, χαρακτηρίζει ελλιπείς τους ελέγχους στα σύνορα -ελέγχονται μόνο δύο στα 100 αυτοκίνητα αναφέρει χαρακτηριστικά- και ζητεί την αύξησή τους ή έστω την εφαρμογή πλαφόν τουλάχιστον 12 ωρών, που τα Ι.Χ. θα υποχρεώνονται να παραμείνουν στην πΓΔΜ και την επιβολή διοδίων. 

Οι παραγγελίες και οι πωλήσεις στον πρώτο μήνα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Κιλκίς σημείωσαν, όπως αναφέρει, πτώση τουλάχιστον κατά 90% σε σύγκριση με πέρυσι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από κατοικίες υπήρξαν μόνο πέντε παραγγελίες και αυτές για μικρές ποσότητες-μάξιμουμ των 300 λίτρων και η πλειοψηφία τους προήλθε από σχολεία, αλλά και εκείνες περιορισμένες και αριθμητικά και σε όγκο-μάξιμουμ 700-1.000 λίτρα. 
Προειδοποιεί, δε, για νέο κύμα λουκέτων πρατηρίων υγρών καυσίμων .εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση για το σύνολο της σεζόν και εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα και το θέμα του επιδόματος θέρμανσης. Από τα 109 πρατήρια καυσίμων, που λειτουργούσαν στο Κιλκίς προ τριετίας, σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μαγλουσίδη, έχουν επιβιώσει τα 78 και ο ίδιος εκτιμά ότι τουλάχιστον άλλα 15-20 θα κλείσουν, υπό τις σημερινές συνθήκες, μέχρι την άνοιξη στο Κιλκίς.
Εμπορικός «χειμώνας» 
Στο επίπεδο του 80-90% προσδιορίζει την πτώση κατανάλωσης και παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης και στη Φλώρινα ο τοπικός πρατηριούχος, Μιχάλης Πληκαδίτης (σ.σ.: το τοπικό Σωματείο Βενζινοπωλών «Αγιος Χριστόφορος» επί του παρόντος είναι ακέφαλο και θα πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες προσεχώς), κρούοντας επίσης κώδωνα κινδύνου για τα αυξανόμενα λουκέτα των πρατηρίων καυσίμων -σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της πόλης της Φλώρινας, όπως αναφέρει, έχουν κλείσει την τελευταία διετία τα πέντε από τα οκτώ πρατήρια, αλλά και για την αυξανόμενη παράνομη υλοτομία. 

Μειωμένες, επίσης, όπως αναφέρει κατά 70% είναι την τελευταία διετία και οι πωλήσεις βενζίνης, λόγω της στροφής των κατοίκων στην όμορη ΠΓΔΜ για προμήθεια βενζίνης και άλλων καταναλωτικών αγαθών, ενώ και στη Φλώρινα δεν λείπει το φαινόμενο της επιστροφής από την πΓΔΜ με μπιτονάκια γεμάτα με πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Πληκαδίτη, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στη Φλώρινα διατηρείται στο 1,38 ευρώ το λίτρο.

Εκπτώσεις 
Στην Καστοριά, όπου έχουν ενσκήψει χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, τα πρατήρια ήδη όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Βενζινοπωλών, Λάζαρος Ζήσης, έχουν ρίξει τις τιμές και δουλεύουν για 2-3 λεπτά κέρδος ανά λίτρο, ωστόσο η πτώση της ζήτησης αγγίζει επίσης το 90%, καθώς οι μειώσεις αυτές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την αύξηση των φόρων. Παράλληλα, παρατηρείται έξαρση της παράνομης υλοτόμησης. 

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στην Πέλλα, όπου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Γιαννιτσών, Αναστάσιος Αρβανιτόπουλος, οι παραγγελίες ανέρχονται στο ένα εικοστό των περυσινών, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει στο 1,27-1,28 ευρώ το λίτρο.
Κάτω από 1,30 το λίτρο στη Θεσσαλονίκη 
Ενώ στην Αθήνα, ακόμη, οι θερμοκρασίες δεν έχουν παγώσει τα σπίτια -τουλάχιστον, στο ευρύτερο κέντρο, διότι στα προάστια είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα- άρωμα Φλώρινας (καπνού από καυσόξυλα) έχει αποκτήσει, εξάλλου, πλέον και η Θεσσαλονίκη, ειδικά στις ανατολικές «καλές» περιοχές με τα «προνομιούχα» σπίτια με τζάκια, αλλά και στις δυτικές με τις ξυλόσομπες. 

Φυσικά, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, όπως και στην πρωτεύουσα, έχουν ξεπουλήσει ήδη θερμοπομπούς και άλλα ηλεκτρικά μέσα, αναμένοντας νέες παραλαβές. Στον πρώτο μήνα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων «Ο Αγιος Χριστόφορος», Σπύρο Μελίδη, η πτώση της ζήτησης ξεπερνά το 50%, αλλά εκτιμά ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς σημαντικός αριθμός καταναλωτών έχει πραγματοποιήσει το πρώτο γέμισμα από τον περασμένο Απρίλιο και είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες. 

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Μελίδη, έχει σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, έχει πέσει κάτω από το 1,30 ευρώ και κινείται στο 1,27-1,28 ευρώ το λίτρο, αλλά ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από την αύξηση του φόρου και ακόμα και όσες παραγγελίες γίνονται είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές-μάξιμου 1.000 με 2.000 λίτρα έναντι τριών και τεσσάρων χιλιόλιτρων στο παρελθόν. Και ο κ. Μελίδης ζητεί ένταση των ελέγχων στα σύνορα, δηλώνοντας γνώστης περιστατικών με Ι.Χ., που επιστρέφουν από τα Σκόπια με πέντε-έξι μπιτονάκια των είκοσι λίτρων με πετρέλαιο θέρμανσης σε τακτικά διαστήματα. 
Πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές φθηνότερης θέρμανσης (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό, πέλετ, καυσόξυλα κ.λπ.), ενώ παρατηρείται, σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων νομών του Βορρά, έξαρση της παράνομης υλοτομίας.
Πηγή: Ναυτεμπορική Πηγή: left.gr

Σχολιάστε:

Blogger Widgets