Clock & Translate

19 Ιουνίου 2012

Τους ζητήσαμε...τους ξανάχουμε: Aνοιχτή η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ


Ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αντ. Σαμαρά    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν αρνείται την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντ. Σαμαρά. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα πολιτικά στελέχη του κόμματός του, εφόσον υπάρξει ανάλογη κίνηση και από τη ΔΗΜΑΡ.



Τη «σφραγίδα» του στη διερευνητική εντολή του πρώτου κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιχειρεί να βάλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχει υπάρξει συμφωνία για τη διακυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος πριν και μετά τη συνάντησή του χθες με τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά προσπάθησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες, ενώ κατά τις απανωτές συνεδριάσεις με την ομάδα των «7» (Σκανδαλίδη, Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Ανδρουλάκη, Ευθυμίου, Γεννηματά, Διαμαντοπούλου) εμφανίστηκε με διάθεση να «προσθέσει νερό στο κρασί του», αν εκτιμηθεί ότι π.χ. αποτελεί σταθερά για την εν δυνάμει κυβέρνηση η συμμετοχή πολιτικών στελεχών (και όχι μόνο τεχνοκρατών).
Η «επόμενη μέρα» των εκλογών βρήκε την Ιπποκράτους σε κατάσταση εγρήγορσης και αναζήτησης της ενδεδειγμένης λύσης, με την παραδοχή ωστόσο ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί «άλλοθι» υπεκφυγής και για άλλες δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε καταλήξει από την προεκλογική περίοδο σε σαφές πλάνο για όλα τα πιθανά σενάρια, αλλά ταυτόχρονα ανέμενε τα εκλογικά «δεδομένα».
Ο Φρ. Ολάντ και ο Μ. Μόντι στην επικοινωνία που είχαν με τον Ευ. Βενιζέλο τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης
Ο Φρ. Ολάντ και ο Μ. Μόντι στην επικοινωνία που είχαν με τον Ευ. Βενιζέλο τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης
Η 17η Ιουνίου έφερε τη ΝΔ στην πρώτη θέση με ασφαλές προβάδισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζεται πλήρως από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να μη θέτει ζήτημα πρωθυπουργού. Δηλαδή δεν φέρνει αντίρρηση στο να ηγηθεί ο κ. Σαμαράς της κυβερνητικής πυραμίδας, τη στιγμή όμως που περιμένει και από τον κ. Κουβέλη συγκεκριμένη απάντηση.
Τουλάχιστον γι' αυτήν την εξαιρετικής σημασίας εκκρεμότητα χαρακτηρίζεται καθοριστικό για τη συγκρότηση κυβέρνησης το ραντεβού σήμερα στις 10 το πρωί των κ. Βενιζέλου - Κουβέλη, όπου οι δύο αρχηγοί του κεντροαριστερού χώρου θα επιδιώξουν να αποσαφηνίσουν τη στάση τους απέναντι στον κ. Σαμαρά, που έχει τη διερευνητική εντολή.
Aνοιχτή η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ακόμη ζητούμενο. Ομως, εγκυρότατες πληροφορίες επισημαίνουν ότι αφενός ο κ. Βενιζέλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από την «απόλυτη» άποψη περί αξιοποίησης τεχνοκρατών και μόνο στην κυβέρνηση - όπερ σημαίνει ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών, κάτι που θα ζητήσει (για «διευκρινίσεις») και από τον κ. Κουβέλη προ του νέου ραντεβού με τον κ. Σαμαρά.
Ενώ δηλαδή αρχικά η Ιπποκράτους κινούνταν υπέρ της απουσίας κορυφαίων και πρώην υπουργών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τις τελευταίες ώρες άρχισε να «κλείνει το μάτι» σε όσους πρότειναν τη συμμετοχή τους; Θα είναι οι κ. Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος ή η κ. Διαμαντοπούλου στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό (το πιθανότερο) τον κ. Σαμαρά; Ουδείς ακόμη -αν και είναι ζήτημα ωρών- μπορεί να πει με σιγουριά ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για τη στελέχωση της κυβέρνησης με πρόταση από το ΠΑΣΟΚ.
Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι εκτός από τους κ. Μαραβέγια, Ζανιά, Στουρνάρα, την κ. Μενδώνη κ.ά., ο κ. Βενιζέλος μπορεί να προτείνει για την κυβέρνηση νυν βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Τα σενάρια
Το σίγουρο είναι ότι το «προφίλ» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον κ. Βενιζέλο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την κατεύθυνση του κ. Κουβέλη. Εάν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τα στελέχη και συμμετάσχει διά υπουργών ο κ. Κουβέλης στην κυβέρνηση, τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα ανοίξει τη στρόφιγγα για την αξιοποίηση έμπειρων στελεχών του. Αν, όμως, ο κ. Κουβέλης αδυνατεί να κάνει βήμα πέραν της «ψήφου εμπιστοσύνης» ή των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τότε και η Ιπποκράτους θα επανεξετάσει τη στάση της.

Το τρίτο ζήτημα για τη συμφωνία αφορά στα εξω-μνημονιακά θέματα, στην «ατζέντα» που θα συμφωνηθεί ως πυξίδα για τη νέα κυβέρνηση. Ολες οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς αποδέχεται γενικά τις προτάσεις (7 ή 8 σημεία) των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, εκτιμώντας ότι μπορεί να τεθούν στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.
Τρεις γραμμές
Τρεις γραμμές -με του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να μην είναι επίσης ξεκάθαρη σκοπίμως προ του τετ τετ με τον Φ. Κουβέλη- έχει το ισχυρό τιμ της Ιπποκράτους. Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασε υπό τον κ. Βενιζέλο η ομάδα των «7», όπου οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ακόμη και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, ενώ οι κ. Σκανδαλίδης, Ευθυμίου, Ανδρουλάκης και οι κ. Γεννηματά, Διαμαντοπούλου θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία σύμπραξης των τριών κομμάτων. Ο Ευ. Βενιζέλος άκουσε τις προτάσεις, αλλά δεν ανακοίνωσε απόφαση. Σήμερα, θα καλέσει ανά γκρουπ την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να ζητήσει την άποψή τους για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ
Να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αξιοπιστίας

«Πρέπει να στείλουμε προς το εσωτερικό ένα μήνυμα ενότητας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, φυσικά και προοπτικής. Και πρέπει να στείλουμε προς το εξωτερικό ένα μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης. Και σε αυτό οφείλουν να βοηθήσουν όλες οι δυνάμεις», δήλωσε μετά το ραντεβού του με τον κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος λέγεται ότι έλαβε, εκτός από συγχαρητήρια για την εκλογική δύναμη που κράτησε το ΠΑΣΟΚ, και μηνύματα υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από την επικοινωνία του με τους κ. Ολάντ και Μόντι.
Στη δήλωσή του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε σφοδρή επίθεση στον κ. Αλ. Τσίπρα για το ότι δεν αναγνωρίζει την κρισιμότητα της περιόδου και αρνείται να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια συμμετέχοντας στην κυβέρνηση.
Εγγυήσεις
Επιπλέον επεδίωξε διά της δήλωσής του να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική του ως αντιπολίτευσης τουλάχιστον. Οταν οι άλλες δυνάμεις θα δίνουν τη μάχη επιβίωσης της χώρας από θέσεις ευθύνης. Μάλιστα επανέλαβε την πρόταση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (των κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Κουβέλη και του ιδίου) υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια, ώστε να πάρουν όλοι ξεκάθαρη θέση για την «επόμενη μέρα».


ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Σχολιάστε:

Blogger Widgets