Clock & Translate

14 Μαΐου 2012

Συντριπτική ήττα για την Merkel στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία


Διασυρμό της Μέρκελ δείχνουν τα  EXIT POLL Για τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
 Μεγάλη ήττα υπέστη το κόμμα της καγκελαρίου Angela Merkel στις εκλογές που διενεργήθηκαν στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, αυξάνοντας τις αμφιβολίες ότι η κυβέρνησή της θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις γενικές εκλογές το 2013, παρά την ευρεία λαική υποστήριξη που έχει λάβει για τους χειρισμούς της στην κρίση χρέους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα τελευταία αποτελέσματα από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δίνουν στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Οικολόγων μια πλειοψηφία της τάξης του 51%.

Το SPD αύξησε την δύναμή του στο 39% από 35% στις προηγούμενες εκλογές, συγκριτικά με τους Χριστιανοδημοκράτες των οποίων τα ποσοστά υποχώρησαν στο 26% από 35%.

Ο λόγος της στήριξης στο SPD οφείλεται κατά πολύ στην υψηλή δημοτικότητα της Hennelore Kraft. «Είμαστε και πάλι μπροστά», δήλωσε η ίδια στους υποστηρικτές του SPD στο Ντίσελντορφ. 

Η συντριπτική επικράτηση του SPD θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εθνική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στην πολιτική λιτότητας της Merkel. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πτώση του ποσοστού του CDU ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων και εκθέτει την δημοφιλή καγκελάριο, την ώρα που οι σύμμαχοί της προσπαθούν να καταλάβουν τι έφταιξε.

Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται διστακτικοί για το εάν η σημερινή επικράτηση και τα αυξημένα ποσοστά του SPD στις περιφερειακές εκλογές, σηματοδοτούν την αναβίωση της γερμανικής αριστεράς σε εθνικό επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν σταθερά ότι η κ. Merkel παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας σε ποσοστό 69%.

«Η νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι ένα σημάδι της εθνικής αναβίωσης του SPD», δήλωσε ο Gerd Langguth, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Δεν υπάρχει λαϊκή πλειοψηφία για το SPD και τους Οικολόγους σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets