Clock & Translate

06 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ναι σε μνημόνιο, περιορισμό διαδηλώσεων, όχι στην αριστερά


Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή, ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, αποδέχεται ότι η δανειακή σύμβαση είναι   είναι δεσμευτική για τη χώρα, όπως λένε τρόικα και εταίροι, και αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Επιπλέον αναφέρεται στις συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προτείνει περιορισμό των διαδηλώσεων...


«Οι  διεθνείς συμβάσεις που υπογράφει η χώρα είναι δεσμευτικές όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, οι εταίροι ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η διεθνής πραγματικότητα και λειτουργία στον πολιτικά πολιτισμένο κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον. Προφανώς τα πάντα ανατρέπονται με «έκτακτες» επαναστατικές συμπεριφορές σε «έκτακτες» επαναστατικές συνθήκες. Όποιος αναζητεί όμως σήμερα και υπόσχεται τέτοιους προσανατολισμούς, κρίνεται για τη σοβαρότητά του» αναφέρει ο κ.Λυκούδης.

«Η δική μας φιλοδοξία και τώρα και τότε είναι να αποτελέσουμε τον βασικό άξονα μιας μαχητικής αλλά και πειστικής προσπάθειας για επαναδιαπραγμάτευση και για αναζήτηση των αντίβαρων και των αντισταθμιστικών μέτρων προς άλλη κατεύθυνση» τονίζει ο κ.Λυκούδης και επαναλαμβάνει ότι δεν υφίσταται προσπάθεια ανατροπής του μνημονίου.

Στάση πληρωμών θα φέρει χρεοκοπία
Παράλληλα ο κ.Λυκούδης τάσσεται υπέρ της άποψης ότι μια πιθανή στάση πληρωμών θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.
«Έγκριτοι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή η στάση πληρωμών οδηγεί στη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, στην επιστροφή στη δραχμή και στις γνωστές συνέπειες. Από αυτήν την προσέγγιση έχω πειστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Λυκούδης.

Ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας
Ο κ.Λυκούδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνεργασιών, λέγοντας όχι στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Παράλληλα τονίζει ότι οι συνεργασίες με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, βοηθούν στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας και λέει όχι στη συνεργασία της αριστεράς, δηλώνοντας ότι «τη μεγάλη αντίφαση τη βλέπω στην πρόταση να ενωθεί η αριστερά στο σύνολό της, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, ακόμα και υπαρξιακές της διαφορές, επειδή μπορεί να βρει κοινό... αντιμνημονιακό τόπο».

Και υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων
Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, αφού πρώτα ο κ.Λυκούδης υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, δηλώνει ότι  «Ποιος  μπορεί να αμφισβητήσει ότι η έννοια της διαδήλωσης έχει διασυρθεί, έχει γελοιοποιηθεί στη σημερινή Αθήνα πάμπολλες φορές, όταν 100-200 άτομα ασκώντας το «επαναστατικό» τους δικαίωμα καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης και βασανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και εργαζομένους.

Αν ένα νομοσχέδιο τακτοποιήσει τέτοιες ακρότητες, ουδείς σώφρων άνθρωπος μπορεί να έχει αντίρρηση». 

Σχολιάστε:

Blogger Widgets