Aσφυκτικές πιέσεις ασκούνται παρασκηνιακά στη ΝΔ από κέντρα και παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδος, προκειμένου να μην αντιδράσει στην εκποίηση -με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες- της δημόσιας περιουσίας, ακόμη κι αν η πώληση των ακινήτων γίνει σε χαμηλές, σχεδόν εξευτελιστικές τιμές, όπως αναμένεται λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Επιπλέον της ζητείται να μην εκφράσει προθέσεις για μελλοντική διερεύνηση (δικαστική ή μέσω Κοινοβουλίου) των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις... έφθασαν μέχρι τον Αντ. Σαμαρά, ενώ το θέμα τέθηκε και από τους δύο ξένους ευρωβουλευτές (Ενγκελς και Κάρας) με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Το κλίμα που επικρότησε στη συνάντηση ήταν ένας από τους λόγους, ίσως ο πιο βασικός, που λίγο αργότερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να στείλει τελεσίγραφα προς κάθε κατεύθυνση, επισημαίνοντας αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ή εκβιασμούς, απ' όπου κι αν προέρχονται.
Αρμόδιοι παράγοντες του κόμματος σημειώνουν ότι πρώτος ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσθέτουν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως το κόμμα θα συναινέσει και στο «ξεπούλημά» της.
Πολύ δε περισσότερο θα στηλιτεύσουν και θα καταγγείλουν κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες δημόσια περιουσία (κινητή ή ακίνητη) θα εκχωρείται σε ιδιώτες (εγχώριους ή ξένους) έναντι πινακίου φακής. Στη Συγγρού φτάνουν καθημερινά πληροφορίες για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών ή ομίλων για την εκχώρηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων (αεροδρόμια, λιμάνια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.). Οι διαγωνισμοί που Θα προκηρυχθούν θα έχουν τυπικό χαρακτήρα, αφού οι «δουλειές» θα έχουν κλείσει εκ των προτέρων.
Σκληρή θα είναι n αντίδραση της ΝΔ και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που προτείνεται από τους Ευρωπαίους, να παραχωρηθεί δηλαδή το σύνολο της περιουσίας σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία θα αναλάβει και την πώληση των ακινήτων. «Στην περίπτωση αυτή θα πωλείται η χώρα... εν αγνοία της χώρας» , λένε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία, καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος όσοι υπουργοί βάλουν την υπογραφή τους στο «ξεπούλημα» να βρεθούν στο μέλλον ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που οι αποκρατικοποιήσεις έχουν «βαλτώσει» , ότι δηλαδή οι υπουργοί δεν θέλουν να βάλουν το όνομά τους κάτω από τις αποφάσεις. Εξ ου και οι πιέσεις που ασκούνται προς τη ΝΔ να «κλείσει» το κεφάλαιο αυτό και να δεσμευτεί ότι δεν θα στείλει στη Δικαιοσύνη τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχει περιέλθει σε αδράνεια το ειδικό Ταμείο που συστάθηκε με αντικείμενο την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με τον επικεφαλής του καθηγητή Γ. Κουκιάδη να δηλώνει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορούν να πουληθούν οργανισμοί ή επιχειρήσεις του Δημοσίου, καθότι η χρηματιστηριακή τιμή τους είναι πολύ χαμηλή. Ταυτόχρονα αυξάνουν οι φωνές που ζητούν προληπτική παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποτραπούν σκανδαλώδεις συμφωνίες για περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αρ. Καζάκος κάλεσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβει για να φρενάρει τις διαθέσεις της κυβέρνησης.
(To Παρόν)
Από: online-pressblog
Σχολιάστε: