Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως περιγράφουν, συναντούν είτε κλειστές πόρτες, είτε αδιαφορία για τη συμμετοχή στις εκλογές. Για δεκαετίες οι μάχες των αυτοδιοικητικών εκλογών κρίνονταν στις κάλπες, ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι τους παίζονταν στα κομματικά γραφεία με τη λεγόμενη διαδικασία του χρίσματος.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα κόμματα, έχριζαν τους επίσημους τους υποψηφίους σε κάθε περιοχή γεγονός που έδινε σημαντικό προβάδισμα στους συνδυασμούς αυτούς ενόψει των εκλογών.
Οι εποχές όμως άλλαξαν, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στα κόμματα και πλέον η στήριξη από ευλογία έχει μετατραπεί σε κατάρα. Κάπως έτσι περιγράφουν στη Χαριλάου Τρικούπη, την προσπάθεια τους να συγκροτήσουν αυτοδιοικητικό μέτωπο ενόψει των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες τον ερχόμενο Μάιο. Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως περιγράφουν, συναντούν είτε κλειστές πόρτες, είτε αδιαφορία για τη συμμετοχή στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα κόμματα, έχριζαν τους επίσημους τους υποψηφίους σε κάθε περιοχή γεγονός που έδινε σημαντικό προβάδισμα στους συνδυασμούς αυτούς ενόψει των εκλογών.
Η κατάσταση αυτή μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ανάγλυφη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο προσωπικός μηχανισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη περιοχή. Στην εκλογική περιφέρεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει το 2010 πέντε από τους συνολικά 14 δήμους (Θεσσαλονίκης, Συκεών, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά).
Σ' αυτούς το πιθανότερο είναι να κατέλθουν οι ίδιοι συνδυασμοί (ακόμα και δίχως την επίσημη στήριξη του κόμματος προκειμένου να μην εισπράξουν φθορά), αλλά για τους υπόλοιπους 10 ενδέχεται να υπάρχει ακόμα και αδυναμία αυτόνομης καθόδου μιας και τα στελέχη που έδιναν μάχες έχουν απομακρυνθεί είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από την πολιτική γενικότερα.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρώην δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Α.Φραντζής παραιτήθηκε ακόμα και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, ενώ η πιθανή υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου Χ. Αλίρη ανακοίνωσε και εκείνη την παραίτηση της από το παρόν δημοτικό συμβούλιο.
Πηγή
Σχολιάστε: