Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Αυτήν την «καυτή πατάτα» ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν ήθελε να την πάρει, τουλάχιστον τώρα, στα χέρια του. Το ιστορικό «όχι» της Λευκωσίας αλλά και οι δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν
Είναι ήδη έκδηλες η ανησυχία και η ταραχή για τις πιθανές παρενέργειες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στις επαφές της με την τρόικα. Και αυτό διότι οι εξελίξεις βρίσκουν την κυβέρνηση ανοιχτή στις συζητήσεις της εν όψει των αποφάσεων που πρέπει να ανακοινώσει το αργότερο στις αρχές Απριλίου, ώστε να λάβει τις δόσεις. Την ίδια ώρα πάντως αποκτά νέα διάσταση, ύστερα από την απόφαση της κυπριακής Βουλής, η όλη συζήτηση περί διαπραγμάτευσης και του τρόπου που γίνεται.
Στο Μαξίμου επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους βλέποντας την τρόικα να σκληραίνει τη στάση της, τη Ρωσία να παίζει τα παιχνίδια της στην περιοχή και τις σχέσεις της Λευκωσίας με την ευρωζώνη να κρέμονται σε μια κλωστή.
Παράλληλα το κλίμα εντός των βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι και το καλύτερο καθώς, αν αποδώσει η στρατηγική της Κύπρου, αυτό θα υποχρεώσει την Αθήνα αυτόματα σε αλλαγή πορείας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή ούτε μία νέα τροπολογία, ενώ το κλίμα στην κοινωνία θα γίνεται συνεχώς πιο εκρηκτικό, με την αντιπολίτευση να πιέζει συνεχώς. Χαρακτηριστικά τόνιζαν βουλευτές της Ν.Δ. ότι «θα ψηφίσουμε την παράταση του χαρατσιού όταν το κλίμα που διαμορφώνεται είναι τέτοιο; Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε».
Ηδη σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της τρικομματικής κυβέρνησης και του ρόλου που έπαιξε ο Γιάννης Στουρνάρας στο κρίσιμο Eurogroup. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ορθώσει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία προκειμένου να οικοδομήσει μια επιχειρηματολογία που στηρίζεται στο ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο άφησε μόνη της την Κύπρο, αλλά προσπάθησε να λειτουργήσει κόντρα στα συμφέροντά της».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το ίδιο έχουν πράξει -με ιδεολογικούς συμμάχους τους και μη- οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Σκοπός είναι να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι υπάρχει ψυχρότητα μεταξύ των δύο πλευρών εξαιτίας όσων συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό δεν αλλάζει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση να παραμείνουν κλειστά και στην Αθήνα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, όπως και στην Κύπρο.
Το Μαξίμου πιστεύει ότι η εμπλοκή πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η «μπάλα» θα πάρει πολλά και πολλούς στην ευρωζώνη. Παράλληλα, από την κυβέρνηση αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. επιχειρούν με κάθε τρόπο και μέσο να καθησυχάσουν την αγορά αλλά και τους πολίτες ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας αλλά και πρόβλημα των καταθέσεων. Την ίδια ώρα βέβαια το κλίμα μεταξύ των εταίρων δεν είναι και το καλύτερο, μια και το Μαξίμου βλέπει μικροκομματικά παιχνίδια και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Στουρνάρας τώρα με την πλάτη στον τοίχο
Υπογραφές για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τη στάση που κράτησε αυτός στο Εurogroup, συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Στο πλαίσιο αυτό ο Πάνος Καμμένος θα επισκεφθεί σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία αυτή, αν και -τουλάχιστον ως αργά το βράδυ- η Κουμουνδούρου διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές της να συνυπογράψουν την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. (που απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές), αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να το πράξει αυτόνομα, όταν ολοκληρωθεί το παζλ των εξελίξεων στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα βέβαια ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί τη δική του «γραμμή», ζητώντας από τον κ. Στουρνάρα να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης που αποφάσισε το «κούρεμα» των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο. Οπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή απευθυνόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, «αυτά τα ιστορικά πρακτικά δεν θα μείνουν κρυφά. Θα τα μάθει ο ελληνικός λαός, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε».
Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με μια σειρά από συνεντεύξεις του επιχείρησε να «καλύψει» τον υπουργό Οικονομικών για τη θέση που κράτησε στο Eurogroup, επιβεβαιώνοντας όμως στην ουσία ότι με τη στάση του κατάφερε να «γκρεμίσει» την ασφαλιστική δικλίδα των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, «στην πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών ψήφισε υπέρ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαρρής, και στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς».
Σχολιάστε: