Απολύσεις στο Δημόσιο με ορίζοντα το 2014 βλέπει τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα»...μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου το οποίο περιγράφει βήμα-βήμα τις ενέργειες που θα ακολουθήσει κατά το τρέχον έτος για τη διοικητική αναδιάρθρωση και τη διαχείριση του προσωπικού.
Καλή βάση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων φέρεται να χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής της τρόικας το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο δίνοντας ουσιαστικά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο ομαλές και αξιολογικές διαδικασίες στην επιλογή όσων θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο. «Παρουσιάζονται τα μέτρα σε μια ρεαλιστική βάση που πείθει τους εκπροσώπους της τρόικας για την υλοποίησή τους με δεδομένο και το κακό προηγούμενο με τις συνεχείς ακυρώσεις δεσμεύσεών μας» σημείωναν στελέχη του Δημοσίου. Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Κρίσιμο ορόσημο είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που προτάσσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014. Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες - σταθμοί για τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου - εκκρεμούν ακόμη πέντε υπουργεία.
Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι. Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα θα είναι τον Ιούνιο, με την έναρξη αξιολόγησης του συνόλου των φορέων που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, στη βάση του μοντέλου που θα προκύψει από την πιλοτική διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ορισμένους δήμους.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση μεταξύ άλλων σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ακόμη και πανεπιστήμια και να προχωρήσει η κατάργηση θέσεων. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από κύκλους του υπουργείου ιδιαίτερα καθοριστική, καθώς από τους φορείς αυτούς εκτιμάται πως θα προκύψει η συντριπτική πλειονότητα υπαλλήλων που θα έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης από το Δημόσιο.
Στη φάση αυτή θα επιχειρηθεί να βρεθούν οι κατάλληλοι και ικανοί υπάλληλοι που θα μετακινηθούν για την κάλυψη αναγκών σε άλλους φορείς, ενώ οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σταδιακά μετά τη συμπλήρωση 12μήνου θα αποχωρούν. Από το σημείο αυτό και μετά, όπως αναφέρεται, θα μπορούν να υπάρξουν και δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για τις αποχωρήσεις σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση περί υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων εντός του έτους, αλλά όχι και κατ' ανάγκη απόλυσης κάποιων. Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τρέξει και ένα πρόγραμμα εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων, με την παροχή ορισμένων κινήτρων για όσους βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών.
Μεταξύ των επιχειρημάτων προς την τρόικα για την ανάγκη μετάθεσης των όποιων απολύσεων το επόμενο έτος το υπουργείο έθεσε πάντως και την ανάγκη νομικής διασφάλισης των όποιων μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του παρελθόντος υπάλληλοι που απομακρύνονται να επιστρέφουν τελικά έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.
Πηγή: Τα Νέα
Σχολιάστε: