Clock & Translate

20 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ...2050 ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ. ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ


Μέτρα επ' άπειρον είναι η συνταγή για την ελληνική οικονομία που προτείνει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που δημοσιοποιήθηκε χθες εισηγείται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013 (προτεραιότητα έχουν οι 12.500 που έπρεπε να είχαν φύγει το 2012) αλλά και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 6% του ΑΕΠ ή 10 έως 12 δισ. ευρώ. Φέτος πρέπει να απομακρυνθούν από το δημόσιο συνολικά 27.000 εργαζόμενοι. Επίσης προτείνει και αντικατάσταση (με ξένους ειδικούς) της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του εξαμήνου για τις αποκρατικοποιήσεις.


Το ΔΝΤ ζητάει ως πρώτες προτεραιότητες να επεκταθεί και μετά το 2015 η μόνιμη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (που παρακρατείται από τους μισθούς), να περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κράτος.

Στην ουσία θέτει θέμα «μονιμότητας» όλων των εισπρακτικών μέτρων που ισχύουν σήμερα, όπως:
-η εισφορά αλληλεγγύης που λήγει το 2015
-το τέλος επιτηδεύματος σε επαγγελματίες
-το χαράτσι στα ακίνητα
-ο φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ.
-η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο, ώστε να ακολουθούν τις εμπορικές τιμές
-η αναπροσαρμογή των επιδομάτων (ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.)
-οι μεταβολές στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ
-η αναθεώρηση των εφάπαξ
-οι περικοπές στις παροχές υγείας και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η «ανασυγκρότηση της αντιπολίτευσης περιορίζει τις πιθανότητες προώθησης των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο», ενώ διαπιστώνει ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν διαθέτει πλέον ισχυρή πολιτική στήριξη.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στο μέσο της διαδρομής που πρέπει να διανύσει.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις για την ύφεση, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2020 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς του Μνημονίου. Σοβαρούς κινδύνους διαβλέπει στο μέτωπο του δημόσιου χρέους και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους ότι είναι πιθανόν να αποδεχθούν και νέο κούρεμα.

Το Ταμείο εκτιμά ότι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας προχωρά με πολύ αργό ρυθμό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανάκαμψή της και αυξάνει το κόστος της προσαρμογής. Αναγνωρίζει ότι «μόνο» στην αγορά εργασίας οι μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Επισημαίνει ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις -κυρίως εκείνες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού- έχουν βαλτώσει. Βαλτωμένο είναι κατά το ΔΝΤ και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και τούτο, όπως αναφέρει, παρά τις δεσμεύσεις που της κυβέρνησης. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξαμήνου για τις αποκρατικοποιήσεις, τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αντικατασταθεί από ξένους ειδικούς. Θέτει ως στόχο σωρευτικά έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. έως το 2016 και 23,5 δισ. έως το 2020.

Οι ειδικοί του Ταμείου χαρακτηρίζουν τη φοροδιαφυγή λυδία λίθο για την επιτυχία του προγράμματος και τονίζουν ότι κάθε χρόνο τα αδήλωτα εισοδήματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 12 δισ., με τα διαφυγόντα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος να αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, έως και το 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος είναι καλυμμένες. Από το 2015 θα υπάρχει χρηματοδοτικό έλλειμμα 7,1 δισ. ευρώ και το 2016 έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets