Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές.
Διεθνές Colloquium για τον Αριστοτέλη με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα διοργανώνει για το Ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών».
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 και ώρες 19.00 με 21.00, στο Αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, με θέμα: «Μια εναλλακτική ανάγνωση της Αριστοτελικής μεσότητος».
Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του Καθηγητή Θεοδόσιου Τάσιου σε Επίτιμο Μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Τον τιμώμενο θα προλογίσει η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές. Θα αναλυθούν θέματα που ανήκουν στον χώρο της Ηθικής, της Μεταφυσικής, της Θεολογίας, της Φυσικής, της Ψυχολογίας, της Βιολογίας, της Οικονομίας με ειδικότερες αναφορές σε ζητήματα, όπως η σχέση φυσικής και μεταφυσικής, ιατρικής και ηθικής στο Αριστοτελικό έργο. Θα γίνουν ακόμη αναλύσεις της Αριστοτελικής θεωρίας της μεσότητος, του «πνεύματος», της αισθητηριακής αντίληψης και σκέψης, του νου, της επιστήμης, της βιολογικής προσαρμογής και του περιβάλλοντος, της λειτουργικής ανατομίας, της οικονομίας.
Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άσκησε με το έργο του μια αδιάλειπτη επίδραση στην ανθρώπινη διανόηση. Συνεχίζει, άλλωστε, ύστερα από μία πορεία είκοσι πέντε αιώνων, να δίνει το παρόν στην πνευματική ζωή του Δυτικού πολιτισμού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι ιδέες που ανέπτυξε σε όλους τους τομείς του πολυσχιδούς φιλοσοφικού έργου του μπορούν σήμερα να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.
Πηγή: voria.gr
Σχολιάστε: