Υπό την επιτήρηση της Κομισιόν και του ΔΝΤ και η Γαλλία. Αρχίζει να φαίνεται ότι ο στόχος αυτής της κρίσης είναι η υποτίμηση του εργατικού κόστους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, απλά η Ελλάδα χρησιμεύει σαν "μπαμπούλας" για τους υπόλοιπους. Από την πλευρά της η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία του ελλείμματος ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τόσο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας όσο και για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης αφού οι γαλλικές τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Χένρικ Ουτερβέντε, από το Γαλλογερμανικό Ινστιτούτο που εδρεύει στο Βερολίνο, σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle υποστηρίζει ότι «χωρίς ένα πραγματικό 'σοκ ανταγωνιστικότητας' δεν πρόκειται να συνέλθει η γαλλική οικονομία».
«Ο Ολάντ δεν έχει τολμήσει ακόμη να αρχίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει όμως σύντομα να το κάνει, όπως καταδεικνύουν τα ανησυχητικά πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας» δηλώνει.
«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, επειδή η αρνητική οικονομική κατάσταση στη Γαλλία δε συνιστά ένα προσωρινό φαινόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας» συνεχίζει, υπογραμμίζοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του δημόσιου χρέους.
Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συναντήσεων Eurogroup/Ecofin, προσπάθησαν να προβάλλουν ένα κλίμα σύμπνοιας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, σε προσπάθεια να κατευνάσουν τις φημολογίες που ήθελαν τις δύο πλευρές να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. «Εμπιστευόμαστε την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης» ανέφερε ο Σόιμπλε, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους διάσταση απόψεων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι κοινές συνεντεύξεις Τύπου μετά το πέρας αυτών των συνεδριάσεων είναι σπάνιες.
Στον απόηχο δημοσιευμάτων που ήθελαν το Βερολίνο να ζητά ειδική έκθεση για την κατάσταση του Παρισιού ανησυχώντας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι η γαλλική οικονομία «δεν είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης».
Πάντως είναι εύκολη η μετατροπή σε "ασθενή" στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη "φανταστική μας" οικονομία, που έχει αποδεσμε'υσει την παραγωγή χρήματος από την πραγματική παραγωγή προιόντων.
Σχολιάστε: