Μάχη με το χρόνο για να ικανοποιήσει τον πλήρη κατάλογο με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας και να δείξει «πρόσωπο» για να εξασφαλίσει την δόση-μαμούθ που μπορεί και να φτάνει τα 44 δισ. ευρώ, δίνει πλέον η κυβέρνηση. «Κλειδί» των εξελίξεων όμως θα είναι οι αποφάσεις και οι νόμοι για να προχωρήσουν άμεσα οι πιο σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι πιστωτές απαιτούν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου όπου τυπικά θα ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης της δόσης, να γίνουν πράξη δεσμεύσεις που έμειναν στα ευχολόγια τα τρία τελευταία χρόνια
Πρέπει να έχουν κατατεθεί τρία φορολογικά νομοσχέδια, να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και να γίνει απελευθέρωση όλων των αγορών σε 14 ημέρες!
Σαν «καρότο» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προβάλλει η έξωθεν οικονομική βοήθεια. Τον «τόνο» έδωσαν εχθές και πάλι, τόσο ο κ. Τσαρλς Νταλάρα που τόνισε πως «είναι ενθαρρυντική η μεγάλη κινητικότητα που σημειώνεται στις διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ντάριο Σκαναπιέκο που δεσμεύτηκε πως θα εισρεύσουν τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ στην αγορά και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για επενδύσεις αλλά και για κεφάλαια κίνησης) δηλώνοντας πως «θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Ήρθε η ώρα δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας».
Το «μαστίγιο» όμως κρύβεται στην έκθεση της Τρόικας όπου προβλέπεται πως αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, η Ελλάδα απειλείται με ξαφνικό θάνατο.
Ο έλεγχος της προόδου των μεταρρυθμίσεων γίνεται πλέον μήνα με τον μήνα και αν διαπιστωθεί καθυστέρηση, χωρίς πολλές κουβέντες η Τρόικα θα απαιτεί να κοπούν αυτομάτως κονδύλια και δαπάνες για να δοθεί η δόση.
Την ανησυχία των ελεγκτών επιτείνουν πάντως, λένε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που μετέχουν στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, ενέργειες όπως η προσπάθεια "διάσωσης" των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρούσαν πρώτοι από το δημόσιο. «Το περίμεναν και δεν είναι τυχαίο που ζητούσαν ονόματα και διευθύνσεις αυτών που θα επρόκειτο αποχωρήσουν»σχολιάζουν με νόημα τώρα.
Σχολιάστε: