Clock & Translate

28 Οκτωβρίου 2012

8ο KOMMA TO ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ZOUGLA.GR!

Από το   .zougla.gr


Οι μισοί περίπου από τους ψηφοφόρους - πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία της zougla. gr και για την ακρίβεια το 49,3% πιστεύουν πως, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα...

Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που άρχισε στις 22 Οκτωβρίου το απόγευμα και ολοκληρώθηκε το πρωί της 26ης Οκτωβρίου. 

Στη διαδικτυακή ψηφοφορία ψήφισαν 1.432 άτομα που συμπεριλαμβάνονται οικειοθελώς στην Data Base της zougla.gr, όπου έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους. Αυτή η βάση δεδομένων αποτελείται από 8.000 πολίτες άνω των 18 ετών, που είναι αναγνώστες και φίλοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας και στους οποίους εστάλη το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας σταθμίστηκαν σύμφωνα με τις επιλογές των ψηφοφόρων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 από την ειδική επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται η zougla.gr.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης τη θεαματική όσο και άκρως ανησυχητική ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, η οποία καταγράφεται ως τρίτο κόμμα στη Βουλή και μάλιστα με ένα ικανό και διψήφιο ποσοστό, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά σε μικρά μονοψήφια ποσοστά. Αντοχές καταδεικνύει το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ το ΚΚΕ βλέπει την επιρροή του να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Η επιστημονική ομάδα που ανέλυσε και στάθμισε τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας επισημαίνει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, που φθάνει το 16,4%, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να συμπεριλαμβάνονται οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να ψηφίσουν Λευκό ή Άκυρο ή επιλέγουν «Άλλο Κόμμα» από αυτά τα οποία τους προτείνονται. Αν κανείς προσθέσει και αυτούς τους ψηφοφόρους, τότε η αποκαλούμενη «γκρίζα ζώνη» της κάλπης ανέρχεται στο 23,8%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο μόλις τρεις μήνες από τις τελευταίες εκλογές.

Τάσεις του εκλογικού σώματος

Σε αυτήν την πρώτη κατηγορία ερωτήσεων, οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να εκτιμήσουν την εικόνα της κυβέρνησης καθώς και να τοποθετηθούν σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι οι αντοχές του κυβερνητικού σχήματος, η συμμετοχή της κοινωνίας στις διαδηλώσεις, το εάν ή όχι έχει λήξει το ζήτημα «ευρώ ή δραχμή» αλλά και ως προς το εάν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Πιο συγκεκριμένα

Στο ερώτημα «Είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της τρικομματικής κυβέρνησης» το 74% δηλώνει απερίφραστα πως δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 25% απαντά θετικά. Μόλις το 1% απαντά «Δεν ξέρω/δεν απαντώ». 


Στο επόμενο γράφημα καταγράφεται η εικόνα της κυβέρνησης ως προς τις αντοχές και τη συνοχή της. Το 64% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ενώ το 34% βλέπει την κυβέρνηση να αντέχει στον χρόνο. 


Παρ' όλα αυτά, το 62%, δηλαδή μία πολύ ενισχυμένη πλειοψηφία, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ευελπιστώντας σε κυβερνητικές λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής. Αντιθέτως, το 37% ξεκαθαρίζει πως τάσσεται υπέρ της διενέργειας προώρων εκλογών. 


Η επόμενη ερώτηση καταμετρά την κυριαρχούσα άποψη στην κοινωνία αναφορικά με το εάν έχει λήξει η εκκρεμότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή, αντιθέτως, αν υφίσταται ακόμη ζήτημα επιστροφής στη δραχμή. Το 61%, λοιπόν, των ερωτηθέντων προεξοφλεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ το 38% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επάνοδο στη δραχμή. Μόνον το 1% απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ.


Γιατί οι πολίτες δεν συμμετέχουν μαζικά στις διαδηλώσεις.

Ζητήσαμε από τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία να απαντήσουν στο ερώτημα που απασχολεί τόσο τα πολιτικά κόμματα της μείζονος ή ελάσσονος αντιπολίτευσης όσο και τους σχολιαστές σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις των πολιτικών φορέων, των συνδικάτων και κομμάτων για μαζική συμμετοχή σε συλλαλητήρια αντιμνημονιακού χαρακτήρα. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, δηλαδή το 44,1%, εκτιμά ότι η άρνηση του κόσμου να συμμετέχει μαζικά στις διαδηλώσεις οφείλεται στην αναξιοπιστία των διοργανωτών. Ένα 21,6% θεωρεί ότι αυτό το φαινόμενο της αποχής οφείλεται στον φόβο, ένα 19% στην αδιαφορία, ενώ μόλις το 14,1% εκτιμά πως η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις οφείλεται σε πίστωση χρόνου που δίνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στην αξιολόγηση των πολιτών, με ένα ποσοστό της τάξεως του 22,2%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έπεται με 14,4%. Η διαφορά που παρατηρείται είναι σημαντική και δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που καταγράφεται από την πρόθεση ψήφου που ακολουθεί ή ακόμη και από την παράσταση νίκης. 

Τρίτος στις επιλογές των ερωτηθέντων αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής και ακολουθούν οι Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης, με προτελευταίο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συγκεντρώνει ένα ισχνότατο 2,4%, και τελευταία την Αλέκα Παπαρήγα με 1%.

Ποιος είναι ο… «Άλλος»;

Αυτό το γράφημα συμπληρώνεται από δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ψηφοφορία είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την κατηγορία «άλλος καταλληλότερος για πρωθυπουργός», πέρα δηλαδή από τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρχηγούς των κομμάτων που προαναφέρθηκαν. Εκείνοι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν, λοιπόν, την κατηγορία «Άλλος» είχαν την επιπλέον δυνατότητα να επιλέξουν το ενδεχόμενο αυτός ο « Άλλος» να είναι πολιτικός ή επιχειρηματίας.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το σύνολο των πολιτών που επιλέγουν την κατηγορία «Άλλος» για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός αγγίζει το ποσοστό του 31%, αποτελεί δηλαδή την πρώτη επιλογή σε αυτό το ερώτημα. Από αυτό το 31%, οι λιγότεροι (14%) επιθυμούν ο... «Άλλος» να είναι πολιτικός και οι περισσότεροι (17% επί του συνόλου) να είναι επιχειρηματίας. 


Παράσταση Νίκης

Σε αυτό το ερώτημα η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Πρόκειται για τη λεγόμενη Παράσταση Νίκης, όπου ο ψηφοφόρος καλείται να καταγράψει τη γενικότερη αίσθηση - βεβαιότητα στην οποία έχει καταλήξει σχετικά με το ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα λοιπόν με τις απαντήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία θα ήταν δεύτερη. Ένα περίπου 10% των ερωτηθέντων απάντησε «Δεν ξέρω / Δεν Απαντώ». Σε αυτό το γράφημα καταγράφεται ήδη η εκλογική δυναμική του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. 


Πρόθεση Ψήφου

Σύμφωνα με την εικόνα, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με 20,3%, έχοντας αποσπάσει μία μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία της τάξεως του 0,8%, αφού το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά φθάνει το 19,5% . Τρίτο κόμμα και με σαφή τάση ενίσχυσης της επιρροής της είναι η Χρυσή Αυγή με 14,6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,1%. 

Το ΠΑΣΟΚ από τρίτο κόμμα στις εκλογές περνά στην 6η θέση με ποσοστό 4%. Πέμπτο κόμμα στη Βουλή είναι η ΔΗΜΑΡ, η οποία καταδεικνύει την αντοχή της, παρά τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι σταθερό και αγγίζει το 5,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Στην 7η θέση είναι το ΚΚΕ με 3,3%, όσο δηλαδή και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σε αυτήν τη διαδικτυακή ψηφοφορία καταγράφουν ένα πολιτικό «come back». Στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 1% κινείται η «Δημιουργία Ξανά» καθώς και το κόμμα ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που μόλις αγγίζει το 1,3%. 

Πολύ χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων, μόλις 1,3%, επιλέγει να ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα. 

Ακολουθεί το γράφημα με την Πρόθεση Ψήφου:


Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Από τη στάθμιση των αποτελεσμάτων της διαδικτυακής ψηφοφορίας προκύπτει και ο «Χάρτης» των μετακινούμενων ψηφοφόρων. Έτσι, στη Νέα Δημοκρατία παρατηρεί κανείς μία συσπείρωση της τάξεως μόλις του 63,7% και μία ενισχυμένη μετακίνηση ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, που φθάνει το 10, 7%. Αξιοσημείωτη είναι και η διαρροή ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς του Ανεξάρτητους Έλληνες, που αγγίζει το 5,5%.


Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μία καλύτερη συσπείρωση, που φθάνει το 70,1%. Το αξιοπερίεργο είναι ότι καταγράφεται μία διαρροή ενός 7,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή, καταγραφή η οποία χρήζει μελέτης. Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφονται οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.


Εικόνα κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ

Η καταγραφή των μετακινήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει μια εξαιρετικά αξιοπερίεργη κατάσταση. Η συσπείρωσή του είναι πολιτικά πρωτόγνωρη με ένα μόλις 31,2%, που φανερώνει το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του. Παράλληλα όμως, το 40% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές της 17ης Ιουνίου σήμερα δηλώνει πως προτίθεται να απέχει της εκλογικής διαδικασίας ή να ρίξει Λευκό ή Άκυρο, ή τέλος προτιμά να μην απαντήσει στο ερώτημα για την Πρόθεση Ψήφου. Αυτό το ποσοστό του 40% καταδεικνύει και την πρωτόγνωρη για το κόμμα αυτό τάση απαξίωσής του από τους δικούς του ψηφοφόρους. 



Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου έως το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2012. Ψήφισαν 1.432 πολίτες άνω των 18 ετών. 

Σε αυτήν τη διαδικτυακή ψηφοφορία ψήφισαν κατά 83% άνδρες και κατά 17% γυναίκες. Το 84% των ψηφοφόρων προέρχεται από αστικές και το 16% από αγροτικές περιοχές. Οι ηλιακές ομάδες των ψηφοφόρων καταγράφονται στο γράφημα που ακολουθεί: 


Επίπεδο μόρφωσης

Το 40% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει πτυχίο ανωτάτης πανεπιστημιακής σχολής, ενώ το 28% ανωτέρας. Το 31% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης και το 1% κατώτερης εκπαίδευσης. 

Σχολιάστε:

Blogger Widgets