Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013-2014.
Οι περικοπές θα γίνουν κλιμακωτά (κυρίως σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα) και δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των εισοδήματος που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι.
Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία περικοπή για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και στη συνέχεια οι μειώσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.
Οι περικοπές που προωθούνται, όπως αναφέρει το Έθνος, φτάνουν ακόμα και το 50% για όσους από τους δικαιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
Διασώζονται μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.
Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.
Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανά δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.
Σχολιάστε: