Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η Κυβέρνηση Σαμαρά με 179 από τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν ναι και 121 να ψηφίζουν όχι.
Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Αριστεράς, ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος και οι 300 βουλευτές: 179 ψήφισαν ναι και 121 ψήφισαν όχι.
Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί νωρίτερα όταν ο Πρόεδρος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά τη δευτερολογία του, είπε ότι όσα λέχθηκαν κατά το διήμερο αυτό της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, «επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε προεκλογικά τον ελληνικό λαό με τα περί επαναδιαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε ότι λύση είναι «να πούμε στους δανειστές ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε εμφύλιο σπαραγμό».
Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε ότι όσοι εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη Siemens και για τα υποβρύχια θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και κάλεσε τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, να τοποθετηθεί για 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε, που χρωστά σε ΦΠΑ η διαχειρίστρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» γερμανική Hochtief στο δημόσιο. Ο Υπουργός αντέδρασε έντονα, παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών και δήλωσε ότι δεν χρειάζεται κανένας πιστοποιητικό διαφάνειας από τον κ. Καμμένο.
Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη δευτερολογία της, είπε ότι «φοροφυγάδες θα γίνουμε όλοι, γιατί δεν γίνεται να πληρωθούν αυτοί οι φόροι» και ζήτησε αλλαγή του φορολογικού συστήματος με κατάργηση φόρων και θέσπιση αφορολόγητου στις 20.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 40.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια, προσθέτοντας ότι όσες δόσεις και να υπάρξουν, δεν έχουν οι πολίτες τα χρήματα να πληρώσουν.
Ζήτησε, επίσης, μείωση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη και τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές και επιβολή αυξημένης φορολογίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί όταν λέει «να φορολογηθούν οι πλούσιοι», ορίζοντας «ποιος είναι πλούσιος» και από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ν’ απαντήσει τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.
Τέλος, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει γιατί ενώ εδώ και 20 χρόνια λαμβάνονται μέτρα εξυγίανσης του ΟΣΕ τώρα τελικά αποφασίστηκε ότι πρέπει και να πουληθεί.
Στη σύντομη δευτερολογία του, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η άποψη που θεωρεί ότι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι ο σωστός δρόμος για τη χώρα, εκτιμώντας ότι μοναδική «βαθύτατα προοδευτική και ρεαλιστική λύση» είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο την αποδέσμευση από τους σκληρούς όρους του μνημονίου. Ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι η «κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί» και υπενθύμισε ότι και ο ίδιος δεν είχε συμφωνήσει με το Μνημόνιο προσθέτοντας , όμως, ότι στην παρούσα φάση η «καταγγελία του Μνημονίου» θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι «η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας συντηρητικής, φιλελεύθερης πολιτικής σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος».
Παίρνοντας το λόγο για τη δευτερολογία του, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων δεν έδωσε απαντήσεις για το ποιος φταίει για την κρίση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ή το «σάπιο κράτος που δίνει συντάξεις σε τυφλούς ή και νεκρούς» και συμπλήρωσε ότι το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση».
Είπε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά το ευρώ γιατί από χώρα παραγωγής έγινε χώρα υπηρεσιών και έκανε ειδική αναφορά στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που, όπως είπε, «κατέστησε τη χώρα αποθήκη μεταναστών» ζητώντας να γίνουν προσπάθειες αλλαγής της. Ζήτησε επίσης να μην μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και κατέληξε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει την κυβέρνηση γιατί δεν πείστηκε ότι «έχει λύσεις για την οικονομία και την ασφάλεια, για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εκτός του ότι εγκατέλειψε τις αρχικές του θέσεις περί καταγγελίας του Μνημονίου, δεν συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, έστω συμμετέχοντας στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης «ακόμη και με τις απειλές του». Τον κατηγόρησε επίσης ότι ζητά σειρά πραγμάτων, όπως π.χ. την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς, όμως, να θέλει ούτε στρατηγική μείωσης ελλειμμάτων, ούτε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
«Το πρόβλημα της χώρας μας είναι εσωτερικό πρωτίστως και λιγότερο οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Το εσωτερικό μέτωπο έχει αποβεί πιο δύσκολο τυφλό και αδιέξοδο από ότι το εξωτερικό», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την αντιμετώπιση της «ανεξέλεγκτης δυναμικής της ευρωπαϊκής κρίσης».
«Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που επιβάλλεται στη χώρα από την τρόικα με απόλυτη ευθύνη εκείνων που κυβερνούν», χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οδηγεί την κοινωνία στην κόλαση. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτήρισε γνήσιο εκφραστή και υποστηρικτή του μνημονίου, του οποίου οι θέσεις είναι «επιτομή του φιλελευθερισμού», για να τον ρωτήσει ποιος τελικά έφερε την κρίση: « Η αριστερά; Οι εργαζόμενοι που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους; Οι δημόσιοι υπάλληλοι που "μαζί τα φάγαμε"; Ή οι κυβερνήσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Μεγάλο θράσος έχετε να ενοχοποιείτε ολόκληρη κοινωνία. Και να μην λέτε λέξη για το πελατειακό, ρουσφετολογικό κράτος, που δημιουργήθηκε καθ` εικόνα και ομοίωσή σας. Δεν λέτε για τους φίλους των κυβερνήσεών σας, που τους ανταμείβατε μετεκλογικά, επειδή σας στήριζαν προεκλογικά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κρίση οφείλεται κατά 80% σε αύξηση των φοροαπαλλαγών κατά 20% από τις υψηλές δαπάνες».
Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος πάλι στον κ. Στουρνάρα, τον κάλεσε να απαντήσει για ποιόν είναι ευκαιρία η κρίση: «Για το μεγάλο, παρασιτικό κεφάλαιο, για τις τράπεζες, για τους νέους μαυραγορίτες της εποχής μας, αυτούς που ζήτησαν από την τρόικα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως είχε αποκαλύψει και ο Βενιζέλος; Είναι ευκαιρία για αυτούς που θα ξεπουλήσετε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας». Και έκλεισε δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στο έγκλημα αυτό και θα βρεθεί απέναντι του, εντός και εκτός Βουλής.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, που κινήθηκε επίσης σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αποδείχτηκε αποκαλυπτική διότι ανέδειξε «τη σύγκρουση ανάμεσα στο καινούργιο που γεννιέται και στο παλιό που αντιστέκεται». Ως καινούργιο χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις τριών κομμάτων «που αποφάσισαν να συνεργαστούν, να ξεπεράσουν τις όποιες εμμονές τους και να ξεμπλοκάρουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρόνια τώρα έχει ανάγκη ο τόπος», και ως παλιό τη «λυσσώδη αντίσταση κομμάτων που αντιπροσωπεύουν το παλιό, προσπαθούν να περισώσουν το παλιό, εκφράζουν την αντίσταση σε κάθε αλλαγή, την οπισθοδρόμηση και τη χρεοκοπία».
«Υπάρχουν έξω κάποιοι που θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα, να την διώξουν από το ευρώ, να την τιμωρήσουν παραδειγματικά, για να «συνετίσουν» τις υπόλοιπες χώρες που έχουν προβλήματα. Εμείς ξέρουμε πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό για τη χώρα μας. Αλλά και για την Ευρώπη, τελικά. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε να το ματαιώσουμε. Εσείς το βοηθάτε και το αβαντάρετε. Αβανταδόροι στο λόμπι τις δραχμής έχετε γίνει, κύριε Τσίπρα!» είπε συμπληρώνοντας ότι απέναντι στις προτάσεις για επενδύσεις αντιπαραβάλλεται το «κράτος περισσότερο κράτος» και η εξυπηρέτηση συμφερόντων συντεχνιών.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έκαναν όλοι τα ίδια λάθη, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες», αλλά προσέθεσε «κανείς εδώ μέσα δεν είναι αναμάρτητος και δεν έχει δικαίωμα να κουνά το δάχτυλο στους άλλους». Υπεραμύνθηκε της επιλογής των αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντας «φτηνό και χονδροειδή λαϊκισμό» τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτό σημαίνει ότι μπήκε «αγγελτήριο πώλησης της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι στις προτάσεις αυτές που στοχεύουν στην σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από τους μηχανισμούς στήριξης και τα μνημόνια αντιδρούν κάποιοι, που «καταγγέλλουν τάχα τα Μνημόνια αλλά δεν θέλουν να κάνουμε τίποτε για να ξεφύγουμε από αυτά».
Υπεραμύνθηκε και της κατεύθυνσης για απελευθέρωση της ενέργειας, λέγοντας ότι αν δεν γίνει η Ελλάδα θα μείνει σύντομα χωρίς «ανταγωνιστική ενέργεια, άρα καταδικασμένη στην υπανάπτυξη».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, καλώντας τον να «σταματήσει τις απειλές» ότι θα τιμωρηθούν όσοι προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να διατυπώνονται τέτοιου είδους απειλές και εκφοβισμοί μέσα στο χώρο του Κοινοβουλίου και κατηγορώντας τον ότι τρομοκρατεί τους επενδυτές από δύο αρχηγούς κομμάτων, χωρίς να κατονομάσει το δεύτερο.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τηρηθούν οι στόχοι του Προγράμματος αλλά όχι εκείνα τα μέτρα που δημιουργούν ύφεση, και ότι θα αυτό θα επιδιωχθεί μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι θα επανεξεταστεί συνολικά το νομικό πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής με απώτερο στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση.
«Οποιος προσπαθεί να τορπιλίσει την επίλυση αυτού του προβλήματος συναινετικά, δεν θέλει να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Θέλει να παραμένει πρόβλημα διχαστικό για την ελληνική κοινωνία. Αυτό το παιχνίδι εμείς – τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση - δεν θα το παίξουμε», είπε.
Από: ΕΔΩ
Σχολιάστε: