Clock & Translate

07 Ιουνίου 2012

ΚΟΝΤΡΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΜΑΔΡΙΤΗΣ! Σκληρή διαμάχη για προσφυγή στο EFSF


Σκληρή διαμάχη για προσφυγή στο EFSF
Η Γερμανία πίεσε χθες ευθέως την Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να αποφύγει το μνημόνιο και ζητά να στηριχθούν οι ισπανικές τράπεζες απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Συμφωνώντας ότι... διαφωνούν, Βερολίνο και Μαδρίτη αναζητούν έναν τρόπο διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, ο οποίος θα τους αφήνει όλους ικανοποιημένους: και τη Γερμανία (που θέλει η όποια σωτηρία να γίνει με κρατική μεσολάβηση και να συνοδευθεί από νέες δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι) και την Ισπανία (που παλεύει ώστε να αποφύγει να εισέλθει σε ένα μνημόνιο ελληνικού τύπου).
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις δύο διαφορετικές στάσεις, η κυβέρνηση Μέρκελ από τη μία πιέζει τη Μαδρίτη να ζητήσει επισήμως βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) και να αναλάβει τις νέες δεσμεύσεις που θα έρθουν μαζί με μια τέτοια κίνηση.
Αντιθέτως, η ισπανική κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις και -προσπαθώντας να αποφύγει την «ταπείνωση» ενός αιτήματος για διάσωση αλλά και τις πρόσθετες υποχρεώσεις «εξυγίανσης» που θα το συνοδεύουν- ζητάει περισσότερο χρόνο προτού καταλήξει σε μια τελική απόφαση.
Ιδανικά, οι Ισπανοί θα ήθελαν οι τράπεζές τους να λάβουν άμεσα χρηματοδότηση (μέσω του δημόσιου ταμείου στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα FROB) από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης: το προσωρινό ταμείο EFSF και τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που προβλέπεται να το διαδεχθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (με τη γερμανική στάση στο συγκεκριμένο θέμα μοιάζει να συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι) και θέλει η όποια βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες να γίνει δια της... δημόσιας, κρατικής οδού υπό την προϋπόθεση νέων όρων, δεσμευτικών για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τον οποίο, «η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας» καθότι στην ευρωζώνη «έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους».
Κινούμενοι στο ίδιο πνεύμα, και άλλοι κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι όπως ο Φόλκερ Κάουντερ (στενός συνεργάτης της Μέρκελ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU) και ο Μίκαελ Κέμερ (γενικός διευθυντής του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών BdB) κάλεσαν χθες ανοιχτά την Ισπανία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Μάλιστα, προκειμένου να κάμψουν τις ισπανικές αναστολές, οι Γερμανοί παρουσιάζονται να εξετάζουν μια εναλλακτική/συμβιβαστική λύση, βάσει της οποίας η Μαδρίτη θα μπορέσει να λάβει ευρωπαϊκά χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αλλά χωρίς να χρειαστεί να μπει σε ένα («έξωθεν επιβεβλημένο») αυστηρό και πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (όπως αυτά που «τρέχουν» σε Ελλάδα και Πορτογαλία).
Αντιθέτως, το μόνο που θα ζητηθεί ως «αντάλλαγμα» από την Ισπανία θα είναι αυτή να συμφωνήσει σε κάποιους νέους ελεγκτικούς/εποπτικούς όρους σχετικά με τη μεταρρύθμιση αποκλειστικά του τραπεζικού της τομέα.
Δύο εβδομάδες
Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει το πόρισμα της έκθεσης του ΔΝΤ για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο (που αναμένεται στις 11 Ιουνίου) καθώς και αυτό μιας άλλης έκθεσης ανεξάρτητου φορέα για το ίδιο θέμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets