Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ψήφισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Ιουνίου κατ' απαίτηση της τρόικας, σε περίπτωση που η εκτέλεση του υφιστάμενου εμφανίσει αστοχίες.Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται «χαλάρωση» των μηχανισμών εν όψει εκλογών και κυρίως αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε χθες πως με ισόποσες περικοπές δαπανών θα καλυφθούν τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από το σκέλος των εσόδων. Πρόσθεσε ότι έχει σημάνει «συναγερμός» στις υπηρεσίες μέχρι τις εκλογές που τις προσδιόρισε στις 6 Μαΐου.
Υπερβάσεις
Μιλώντας για την... επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του Ιουνίου, αν διαπιστωθούν υπερβάσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος.
Επιβεβλημένη θεωρεί την αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού το ΙΟΒΕ λόγω της βαθύτερης ύφεσης και της δυστοκίας στη συλλογή των εσόδων.
Μάλιστα προβλέπει ότι παρά τις πρόσθετες παρεμβάσεις που συμπεριλήφθηκαν στο Μνημόνιο για το τρέχον έτος, η υπέρβαση στο έλλειμμα θα φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000), νέες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων και «ψαλίδισμα» επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών.
Ολα θα κριθούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στις 15 Μαΐου και να τον ολοκληρώσει έως τις 31 του μήνα. Στο διάστημα αυτό θα προσδιοριστούν και τα μέτρα περιστολής δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Δεν αποκλείεται κάποια από τα μέτρα αυτά να έλθουν νωρίτερα, δηλαδή εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει δώσει εντολές τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση. Και αυτό γιατί ανησυχεί ότι πιθανές αστοχίες θα οδηγήσουν σε απαίτηση της τρόικας για διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό με νέα μέτρα.
Αποκλίσεις
«Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να σταματήσει η αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», υπογράμμισε χθες το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν κατά την αξιολόγηση της τρόικας μετά τις εκλογές διαπιστωθούν αποκλίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο για το έλλειμμα, να ζητηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Στο μέτωπο των μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την επόμενη διετία, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο και απομένει να ξεκαθαρίσουν από την επόμενη κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το πρώτο σκέλος της μελέτης που καταρτίζει το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και την Task Force της ΕΕ. Σε αυτή θα γίνεται μια επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών. Το δεύτερο σκέλος της μελέτης, όπου θα διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις πολιτικής, αναμένεται τον Μάιο μετά την διεξαγωγή των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, τα μέτρα θα αποκρυσταλλωθούν και θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Κώστας Τσαχάκης
Σχολιάστε: