Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε επαναδιαπραγμάτευση του ερωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ προσέθεσε τη φωνή της σ' εκείνους οι οποίοι καλούν να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο ώστε να συμβάλλουν να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
"Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής", φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια συνέντευξή της, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι προτίθεται να επιτρέψει το δημοσιονομικό σύμφωνο να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση.
Οι δηλώσεις της εντάσσονται στην έμφαση που μοιάζει να δίνει τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία στο να συμφωνηθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, πέραν των επώδυνων αυξήσεων φόρων και των περικοπών των δαπανών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Η μεταβολή της ρητορικής της Μέρκελ αποτελεί επίσης μια ενδεχόμενη αντίδραση στην πιθανότητα ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές την 6η Μαΐου. Ο Ολάντ έχει επικρίνει την έμφαση την οποία δίνει η Μέρκελ στις περικοπές δαπανών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", δήλωσε η Μέρκελ στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της που δόθηκαν στην δημοσιότητα.
Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης αξιοποίησης των "διαρθρωτικών κεφαλαίων" που έχει κατανείμει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλα πεδία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Εξάλλου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι "δεν αποκλείω να γίνει ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου".
Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στον οποίο ο Ολάντ θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Πάντως, η Μέρκελ φέρεται να είπε στην Leipziger Volkszeitung ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου το οποίο ενέκριναν οι κυβερνήσεις των 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ώστε να συμπεριλάβει πρόνοιες για την ανάπτυξη.
Ερωτηθείσα σχετικά, η Μέρκελ είπε για άλλη μια φορά ότι "δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Το έχουν υπογράψει 25 αρχηγοί κυβερνήσεων. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα έχει επικυρωθεί, στην Ιρλανδία θα γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό στα τέλη του Μαΐου. . . σε πολλές χώρες-μέλη, και στη Γερμανία, το δημοσιονομικό σύμφωνο εξετάζεται από τα κοινοβούλια".
Ο Ολάντ μοιάζει να υπαναχωρεί από τις προηγούμενες εκκλήσεις του να τροποποιηθεί το σύμφωνο ή να μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), άλλο ένα ζήτημα-ταμπού για το Βερολίνο.
Η Μέρκελ είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, αλλά έχει πει σε μια συνέντευξή της ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί κάλλιστα με όποιον κι αν κέρδιζε.
Πηγή: ΑΠΕ
Σχολιάστε: