Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να προτείνουν τους χώρους όπου θα στηθούν τα κέντρα φιλοξενίας, αλλιώς θα προχωρήσει στη χωροθέτηση με νόμο πριν από τις εκλογές. Την άμεση δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη...
Στη συνάντηση που είχε χθες με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του προτείνουν χώρους, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να χωροθετήσει τα 30 αυτά κέντρα φιλοξενίας με πρόταση νόμου και πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν από τις εκλογές και ανεξάρτητα από τις τυχόν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
«Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η κατάσταση δεν σηκώνει άλλες αναβολές», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. «Για χρόνια προτιμούσαμε τις «εύκολες» λύσεις, κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις μεν αλλά λυτρωτικές», τόνισε.
«Από την πλευρά μου, ανακοίνωσα στους κ. περιφερειάρχες, τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές προκειμένου να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ορίσουμε και να αποφασίσουμε τους χώρους στους οποίους θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, που θα αποτελέσουν μεταβατικό βήμα, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με αξιοπρέπεια».
Το σύνολο των εξόδων που θα απαιτηθούν καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια των 250 εκ. ευρώ, που έχει εγκρίνει η ΕΕ. Η χρηματοδότηση ισχύει ως το 2013, αλλά θα ανανεωθεί όσο χρειαστεί.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει κάθε περιοχή στην οποία θα εγκαθίσταται τέτοιο κέντρο. «Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα».
Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη
Ποιοι περιφερειάρχες και γιατί αντιδρούν
Παρά την αποφασιστικότητα και τα ανταποδοτικά οφέλη, τα επιχειρήματα δεν φαίνεται να «έψησαν» όλους τους περιφερειάρχες...
Κατηγορηματικά κατά της εγκατάστασης κέντρου κράτησης μεταναστών στη Θεσσαλία τοποθετήθηκε ανοιχτά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις εξέφρασαν και άλλοι τοπικοί άρχοντες, όπως ο Απ. Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος.
Στο ίδιο πνεύμα και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Δακής, που επανέλαβε τα περί ακαταλληλότητας του κτιρίου στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, αφού «η τοπική κοινωνία δεν συναινεί».
«Απάντηση» στις αντιρρήσεις επεφύλαξε έμμεσα ο υπουργός. «Οπως είδαμε και στο παράδειγμα της Κοζάνης, που λέει ναι μεν στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και ταυτόχρονα λέει ότι 'δεν το θέλω στο σπίτι μου', η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πάρει θέση υπεύθυνη. Κι έτσι, θα μπει 'ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του', και το πολιτικό σύστημα θα αποδείξει ότι, επιτέλους, έχει πάρει μαθήματα από αυτή την περίοδο της κρίσης», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ανταποδοτικά Οφέλη
Σε κάθε Κέντρο Κράτησης προβλέπεται να απασχοληθούν 1.000 περίπου άτομα από την τοπική κοινωνία. Προβλέπονται επίσης:
- Ιδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)
- Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)
- Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering
- Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας
- Συνεργείο καθαρισμού
- Συνεργεία συντήρησης-τεχνικής κάλυψης
- Εκμετάλλευση κυλικείων
- Υπηρεσίες καθαριστηρίου
- Κάθε Κέντρο Κράτησης θα διαθέτει χώρο ιατρείου με αναρρωτήριο, χώρους διοίκησης προσωπικου και φιλοξενίας φορέων
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Σχολιάστε: