Clock & Translate

06 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ και Σαρκοζί προς S&P: «Λάβαμε το μήνυμα, παίρνουμε μέτρα»


Μέρκελ και Σαρκοζί προς S&P: «Λάβαμε το μήνυμα, παίρνουμε μέτρα»

Με μια λιτή ανακοίνωση και σε ψύχραιμο ύφος αντέδρασαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί στη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ότι θέτει υπό καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση τη Γερμανία κι άλλες 14 χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών τη Γαλλία, τη Φιλανδία, τη Ολλανδία, τη Αυστρία και το Λουξεμβούργου, χωρών δηλαδή που μέχρι σήμερα αξιολογούνται με ΑΑΑ.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο αναφέρεται ότι Γερμανία και Γαλλία έλαβαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης και ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Βερολίνο και Παρίσι επιβεβαιώνουν την πεποίθηση τους, ότι οι κοινές προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ενισχύσουν της δημοσιονομική και οικονομική συνεργασία στη Ευρωζώνη και θα στηρίξουν τη σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» ανέφεραν

Σημιώνεται ότι η προειδοποίηση της S&P έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την μίνι Σύνοδο Κορυφής Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν στα βασικά σημεία ενός σχεδίου για τη διάσωση του ευρώ. Η νέα συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο και θα σταλεί υπό τη μορφή επιστολής στον πρόεδρο της ΕΕ Ρομπάι για να τεθεί υπό συζήτηση στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, μια από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με μια πρωτοφανή κίνηση η S&P έθεσε χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ουσιαστικά σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση. «Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποιθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως συνόλου», ανέφερε ο οίκος.

Σφοδρές οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Στο μεταξύ, να καθησυχάσει τους Γάλλους επιχείρησε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουάν μετά τις «απειλές» της S&P. «Όλα γίνονται για να προστατευτούν οι οικονομίες των γάλλων» διαβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός, ενώ τόνισε ότι η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη την χθεσινή γαλλογερμανική συμφωνία.

Ο κ. Μπαρουάν επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι μόνο η Γαλλία στο στόχαστρο, αλλά όλη η ευρωζώνη.

«Είναι η ευρωζώνη αυτή που τίθεται σε επιτήρηση. Η ευρωζώνη που έχει προβλήματα σταθερότητας, συντονισμού των προϋπολογισμών, δημοσιονομικής σύγκλισης» δήλωσε ο Μπαρουέν, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη συμμετοχής του δημοσίου τομέα στην αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών. 
Νωρίτερα, ως εξαιρετικά υπερβολική και άδικη χαρακτήρισε την απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτική ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. Συνέστησε μάλιστα να μην λαμβάνονται σοβαρά οι εκτιμήσεις των οίκων. «Η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία να βάλει τάξη στα του οίκου της».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ανάμεσα στις πρώτες αντιδράσεις από Γερμανία είναι αυτή του Νόρμπερτ Μπαρτλ, εμπειρογνώμωνα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού, ο οποίος ανέφερε ότι η προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν τον ξαφνιάζει και δείχνει ακριβώς ότι η κρίση θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.

Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Χανς Μίσελμπαχ ήταν πιο σαφής. Αποκάλεσε εντελώς αυθαίρετη την προειδοποίηση της S&P και τόνισε ότι στόχος της ήταν να επιτείνει το κλίμα νευρικότητας λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακής Έρευνας (IMK) Γκούσταβ Χορν στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt. «Η γερμανογαλλική συμφωνία είναι απογοητευτική, δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα τα επιτείνει». Κατά την άποψή του οι αυτόματες κυρώσεις και η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία δεν δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και στραγγαλίζουν ακόμη περισσότερο χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Σε ότι αφορά την τροποποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών σχολιαστές παρατηρούν ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και τόσο χρόνο δεν διαθέτει η ευρωζώνη.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets