«Η Ευρωζώνη απέχει μόλις λίγες μέρες από την κατάρρευση». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, ο οποίος υιοθετεί την άποψη ότι ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα ο Wolfgang Munchau δίνει μόνο δέκα μέρες ζωής ακόμη στην Ευρωζώνη θεωρώντας ότι η κατάρρευση θα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο καταγράφει τις τρεις μοναδικές, κατά τον ίδιο, λύσεις για την αποφυγή της διάλυσης της Ευρώπης, που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.
Εξάλλου, όπως υποστηρίζει, το τραπεζικό σύστημα έχει χτυπηθεί ανελέητα και οι χώρες της Ευρωζώνης που πραγματικά θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο έχουν«εξαντληθεί» από την έλλειψη ρευστού.
«Μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά «σταμάτησε να λειτουργεί» και ο χρόνος τελειώνει. Αν δεν συμβεί κάτι δραστικό και άμεσα μόνο τρεις είναι οι λύσεις για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στην Ευρώπη έχει χαθεί», τονίζει ο αρθρογράφος.
Όπως επισημαίνεται, την περασμένη εβδομάδα η κρίση στις χώρες του ευρώ έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, με την Γερμανία να βλέπει την θεαματική πτώση των ομολόγών της, αδυνατώντας να αποκομίσει τα πολυπόθητα 6 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία τους. Την ίδια ώρα τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας έσπασαν κάθε ρεκόρ εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να φτάσει σε μια συμφωνία στις 9 Δεκέμβρη, τότε ίσως η Ευρωζώνη επιβιώσει. Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα και οι «Μερκοζί» να ξεπεράσουν τον εαυτό τους το επόμενο διάστημα. Η Ευρωζώνη λοιπόν χρειάζεται άμεσα την άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα, απαιτείται ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ επιτακτική είναι η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση. Εν μέρει η τελευταία λύση θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο. Η «πληγή» της Ιταλίας μας φωνάζει ότι ο χρόνος τελειώνει, μένουν το πολύ δέκα ημέρες», καταλήγει ο αρθρογράφος.
*** Είδατε τι ωραία το φέρνουν; "άμεση δημοσιονομική ενοποίηση", "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών". Και στο βάθος; Παγκόσμια κυβέρνηση.
Σχολιάστε: